Atena Farghadani, de bekende cartoonist en voormalig politiek gevangene, is op zaterdag 13 april 2024 met geweld gearresteerd door veiligheidstroepen en overgebracht naar de beruchte Qarchak-gevangenis voor vrouwen.
Als protest tegen haar willekeurige arrestatie weigerde ze borgtocht te accepteren. Om deze reden brachten de veiligheidstroepen haar over naar de Qarchak-gevangenis in Varamin.

Haar advocaat, Mohammad Moqimi, meldde dat Atena Farghadani ernstig werd mishandeld op het moment van arrestatie, zodanig dat de littekens zichtbaar waren op haar gezicht. Er is echter geen informatie beschikbaar over de reden voor haar arrestatie en de aanklachten tegen haar.

Atena Farghadani, een cartoonist, schilder en activist voor kinderrechten gevestigd in Teheran, werd op 7 juni 2023 gearresteerd nadat ze werd opgeroepen voor ondervraging in het gerechtsgebouw van district 33.

In een interview na haar vrijlating legde ze uit dat de autoriteiten van de Qarchak-gevangenis hebben geprobeerd haar te vergiftigen. Ze werd vastgehouden in eenzame opsluiting zonder enige sanitaire voorzieningen en mocht de kamer niet verlaten om naar het toilet te gaan. Ze probeerden haar ook te dwingen televisiebekentenissen af te leggen, wat ze weigerde. Uiteindelijk hebben ze haar op 20 juni bewusteloos achtergelaten in een ziekenhuis na een hongerstaking.

Mevrouw Farghadani werd eerder belet om haar studie op masterniveau voort te zetten vanwege haar activiteiten. Ze werd gearresteerd in september 2014 en veroordeeld tot 12 jaar en negen maanden gevangenisstraf vanwege het tekenen en plaatsen van cartoons op sociale media waarin leden van het parlement van het regime werden afgebeeld met dierenhoofden.

Ze werd beschuldigd van “samenzwering tegen de nationale veiligheid”, “propaganda tegen de staat” en “belediging van leden van het parlement.”

Uiteindelijk werd deze straf in het Revisiehof teruggebracht tot 18 maanden gevangenisstraf.