Januari 2020 – Amnesty International heeft “schokkende berichten” ontvangen over seksueel misbruik van een vrouw die onlangs in Iran gevangen is genomen voor deelname aan de protesten na het neerschieten van een Oekraïens verkeersvliegtuig bij de hoofdstad Teheran.
Volgens het rapport van 15 Januari 2020 “Heeft de organisatie schokkende beschuldigingen van seksueel misbruik van tenminste een vrouw ontvangen die was gearresteerd door veiligheidsagenten in burger en meerdere uren is vastgehouden in een politiebureau. Volgens een goed geïnformeerde bron was de vrouw voor verhoor naar een kamer gebracht, waar een veiligheidsofficial haar tot orale seks dwong en haar probeerde te verkrachten.”

“De Iraanse veiligheidstroepen hebben eens te meer de rechten van het Iraanse volk op vreedzame meningsuiting en bijeenkomst op laakbare wijze geschonden door het gebruik van onwettelijke en wrede methodes,”aldus Philip Luther, Onderzoeker en Lobby Directeur van Amnesty International voor het Midden Oosten en Noord Afrika.

Machtsmisbruik tegen vreedzame demonstranten.
Amnesty International citeerde nagetrokken beelden en verklaringen van ooggetuigen, waaruit naar voren komt dat “Iraanse veiligheidstroepen onwettelijk optraden tegen vreedzame demonstranten die in heel Iran waren samengekomen na de erkenning van de autoriteiten dat zij een Oekraïens verkeersvliegtuig hadden neergeschoten op 8 Januari.”
De mensenrechten organisatie had bewijs verzameld dat “op 11 en 12 januari veiligheidstroepen met luchtdrukpistolen en scherpe hagel, zoals gebruikt in de jacht, hebben geschoten op vreedzame demonstranten, met als gevolg veel pijnlijke wonden en bloed. De veiligheidstroepen gebruikten ook rubberkogels, traangas en pepperspray om demonstranten uiteen te drijven. Ook werd er veel geschopt en met de wapenstok geslagen, terwijl willekeurige arrestaties werden verricht.
Een ooggetuige, Mahsa uit Teheran, beschreef hoe veiligheidstroepen traangasgranaten afvuurden in de hal van een metrostation, om mensen tegen te houden die zich bij het protest wilden voegen.
“Er was zoveel traangas…Ik was zo gestrest en bang dat ik me eerst niet realiseerde dat ik geraakt was….De speciale politie eenheden schoten met hagel op de mensen. Mijn jas zit nu vol gaten en ik heb blauwe plekken en kneuzingen op mijn lijf…De straten waren vol van gewapende agenten in burger die in de lucht schoten en dreigden gericht te gaan schieten…Iemand van de veiligheidsagenten zag dat ik het protest aan het filmen was, kwam achter me aan en toen ben ik in mijn been geschoten…Ik heb veel pijn. De situatie in Iran is momenteel erger dan de dood; zij maken ons langzaam dood; ze martelen ons tot de dood er op volgt.”
“Het is verschrikkelijk dat Iraanse veiligheidstroepen vreedzame  protesten door mensen die recht eisen voor de 176 passagiers van het verongelukte vliegtuig en die hun kwaadheid uiten over de aanvankelijke cover-up van de Iraanse autoriteiten,”aldus Philip Luther.
Willekeurige arrestaties
A.I. maakte ook melding van grootschalige, buitenrechtelijke arrestatie van tientallen demonstranten, waaronder studenten in Ahvaz, Isfahan, Zanjan, Amol, Babol, Bandar Abbas, Kermanshah, Sanandaj, Mashhad, Shiraz, Tabriz en Teheran. Daarnaast wordt vermeld dat Iraanse veiligheidstroepen en opsporingsdiensten in grote getale aanwezig zijn in sommige ziekenhuizen, waardoor gevreesd wordt dat ze opgenomen patiënten gaan arresteren…sommige klinieken en ziekenhuizen in Teheran hebben gewonde mensen teruggestuurd, hen vertellend dat ze gearresteerd zullen worden als de veiligheidstroepen en opsporingsdiensten er achter komen dat ze tot de demonstranten behoorden.
Amnesty International heeft de Iraanse autoriteiten opgeroepen “de repressie onmiddellijk te staken en dat de veiligheidstroepen zich maximaal in acht zullen nemen en het recht van demonstranten op vreedzame meningsuiting en samenkomst respecteren. Gevangenen moeten tegen marteling en andere slechte behandeling beschermd worden en alle willekeurig gevangen genomen mensen moeten vrijgelaten worden.”