22 Januari 2020 – Politieke gevangene Soheil Arabi, is van de Evin gevangenis overgeplaatst naar de Grote Penitentiaire inrichting van Teheran, 20 mijl ten zuid-oosten van de stad Teheran.
De Inlichtingendienst van Iran wil hem juist met opzet onderbrengen op een meer onfortuinlijke plek. Dit nadat hij, samen met 10 medegevangenen, kritiek had geleverd op het Iraanse regime vanwege het neerschieten van het Oekraïense passagiersvliegtuig middels raketten.
Gevangenisautoriteiten deelden Soheil Arabi mee, dat hij van afdeling 8 naar afdeling 4 vervoerd zou worden.

Nadat hij zijn bezittingen vergaard had en toen hij de auto instapte,zei een agent van het Ministerie van de Inlichtingendienst : “Je hebt twee opties: je kunt je eerder uitgesproken verklaringen intrekken en je spijt betuigen op t.v. of je wordt naar een slechtere gevangenis overgeplaatst”.
Soheil Arabi antwoordde meteen : “Ik kies voor een slechtere gevangenis!”

Een paar dagen geleden vroeg de agent van de Inlichtingendienst Soheil Arabi terug te komen van zijn standpunt en zijn eerdere verklaringen betreffende het neerschieten van het Oekraïense passagiersvliegtuig én de bloedige repressie tijdens de protesten van november j.l. in Iran in te trekken.
Soheil Arabi’s antwoord was:”Wat ik in mijn verklaringen zei , is de waarheid . Jullie hebben mensen gedood in de straten. Mensen eisen hun rechten op. Ze hebben het recht hun protest te laten horen en hun mening te uiten.
Waarom doden jullie mensen die protesteren? We hebben evenzo het recht onze meningen uit te spreken.
Dus hebben we verklaringen opgesteld en protest aangetekend tegen de repressie van het volk. Dat is zeker geen misdaad! ”

Soheil Arabi en medegevangenen hadden eerder al het gewelddadige optreden bij de Iraanse protesten in november 2019 veroordeeld.

Op 29 januari 2018 zat Soheil Arabi in de Evin gevangenis in Teheran vanwege de inhoud van zijn Facebook-posten. Hij werd toen overgebracht naar de Grote Penitentiaire Inrichting van Teheran met een een aparte afdeling voor politieke gevangenen, die zodoende geen last hebben van de agressie van gewelddadige criminelen.

Arabi had al een gevangenisstraf van 7,5 jaar achter de rug (sinds 2013),omdat hij op Facebook kritiek had geuit op de Islamitische Republiek.

Begin oktober 2018 kwamen daar nog eens drie jaar bij, zijn hele straf oplopend tot 10 jaar cel, vanwege betrokkenheid bij vreedzame acties binnen de Grote Penitentiaire Inrichting van Teheran.
De veroordeling tot 3 extra jaren had hij te danken aan de beschuldigingen van “propaganda tegen de Staat” en “belediging van de heilige en Hoogste Leider”.

De Grote Penitentiaire Inrichting van Teheran (GPT) is gelegen in het district Fashafouyeh van de provincie Teheran, 20 mijl ten zuid-oosten van Teheran.
Het is gebouwd in 2015 en aanvankelijk bedoeld voor gevangenen wegens drugsgerelateerde delicten.
Daarbij heeft de Iraanse Justitie de GPT gebruikt om dissidenten en degenen die tegen de staat durven te protesteren ,op te sluiten , beide met een veroordeling op grond van politiek gemotiveerde charges.