Iran, 4 April, 2019 – In de eerste uren van de overstromingen in Shiraz zagen de bewoners het leger van het Iraanse regime met bewapende aanvalsvoertuigen, zoals de Russische BMP-1, binnenkomen in hun gebied. Niet lang daarna kwam de gemotoriseerde ME binnen die ’s nachts in de straten van de stad ging patrouilleren.
Om dit verschijnsel te begrijpen, moet men zich afvragen wat de rol en de aard is van de aanwezigheid in door overstromingen getroffen gebieden van het Corps van de Islamitische Revolutionaire Gardes (IRGC).
Legers zijn overal ter wereld uitgerust met grote, krachtige trucks en zwaar overig materieel, dat gemakkelijk en grootschalig kan worden ingezet bij bijvoorbeeld overstromingen. Maar waarom heeft het Iraanse regime dit soort materieel niet ingezet om slachtoffers van de overstromingen te helpen?

Legers zijn ook uitgerust met helikopters die heel goed hulpgoederen of slachtoffers van het ene naar het andere punt kunnen transporten. Ook hier, geen enkel teken van inzet van dit soort materieel om de overstromingsslachtoffers te helpen.
Iran heeft snelle en krachtige boten die zeer geschikt zijn voor transport van mensen en goederen in overstroomde gebieden. Het regime gebruikt zulke boten voor oefeningen ter zee of om VS schepen in de Perzische Golf te intimideren of dwars te zitten. Ook hier weer, waar waren deze boten toen ze nodig waren voor het redden van de bevolking en waarom moesten de mensen hun eigen vissersboten inzetten om hun bestaan te redden en hun buren te helpen?
Legers hebben de beschikking over grote hoeveelheden zandzakken die worden gebruikt bij het bouwen van bunkers en voor andere doeleinden. Maar waarom was er geen enkele militaire zandzak in de overstroomde gebieden te bekennen om het water tegen te houden of te kanaliseren?
Elke militaire organisatie heeft veldhospitalen en paramedisch personeel, zo ook de Revolutionaire Gardes. Maar men moet zich afvragen waarom de IRGC deze mensen en middelen niet ingezet heeft om de overstromingsslachtoffers te redden en te helpen? En behalve een paar geplande video’s, waarin officials van het regime pretenderen iets te doen aan hulp, is er geen enkel sociale media netwerk dat de aanwezigheid van IRGC medisch personeel toont om iets te doen aan het lijden van de slachtoffers.
Het IRGC heeft veel technische eenheden die snel pontons en dijkwegen kunnen bouwen. Maar waarom zijn deze eenheden nergens in de overstroomde gebieden ingezet?
Inderdaad, deze en vele andere vragen maken duidelijk dat het IRGC de bron is van deze milieuramp en niet de verantwoordelijkheid op zich genomen heeft het volk te helpen. De IRGC macht heeft maar een taak en dat is binnenlandse repressie, terrorisme export en het creëren van chaos in het buitenland.
Geen wonder dat het regime zwak is en siddert voor de explosieve maatschappelijke woede. De hoogste leider van het regime Ali Khamenei, en president Hassan Rouhani, weten als geen ander dat de maatschappij op de rand van de volgende revolutie staat.