Zaterdag, 09 Juli 2016 – Het Iraanse vluchtelingen en mensenrechten activisten en vrijheid liefhebbers in ballingschap houden zijn jaarlijkse  bijeenkomst in Parijs. Vanaf ochtend van 9 juli stroomden duizenden Iraniërs de fameuze Franse Hal van Bourget binnen. Een grote menigte staat voor de ingangen van Le Bourget om deel te nemen aan de jaarlijkse “Free Iran” bijeenkomst.
Vele Iraniërs, samengekomen in Parijs voor deze Iraans Verzet manifestatie voor vrijheid, hebben spandoeken bij zich tegen de executies en andere mensenrechten schendingen, begaan door het regiem van de mullah’s. Anderen zwaaien met de Iraanse driekleur en geven blijk van hun ondersteuning van het Iraans Verzet.

Buiten Le Bourget staan al honderden bussen geparkeerd, waarvandaan tienduizenden Iraniërs en hun internationale aanhangers richting de bijeenkomst zijn gegaan. De bijeenkomst is geopend door Sylvie Fassier, Burgemeester van de Franse plaats   Le Pin en door Linda Chavez, Voorzitter van het Amerikaanse Centrum voor Gelijke Kansen. Fassier verzekerde haar gehoor ervan dat “Frankrijk met hen is”.

Senator Vincent Capo-Canellas, Burgemeester van gaststad Le Bourget, verwelkomde een ieder en zei dat het doel van de bijeenkomst is tolerantie, democratie en gelijke rechten in Iran te bediscussiëren en te verdedigen.  “Jullie moed is wat ons hier bijeenbrengt,” verzekerde hij.
Dominique Lefebvre, Lid van de Nationale Assemblee: “De verschrikkelijke realiteit van het Iraanse regiem is hun stimulering van het islamitisch extremisme in de regio”.
“We moeten dankbaar zijn voor de waarden die wij in het westen hanteren en we moeten het Iraanse volk helpen dezelfde waarden terug te krijgen.”
Gilbert Mitterrand, President van France Libertés: “Wij zijn hier vandaag allen bijeen voor onze strijd voor mensenrechten en een vrij en democratisch Iran”.
Vincent Capo-Canellas, Senator en Burgemeester van gaststad Bourget, deel van groot-Parijs, heeft nu het woord om de enorme menigte namens zijn stad officieel te verwelkomen op de grote “Vrij Iran” manifestatie. Hij is vergezeld van een groot aantal Franse burgemeesters en gekozen functionarissen die allen op het podium staan om hun solidariteit te tonen met het Iraanse volk en hun georganiseerde Verzet.

Het Franse lied Rondo Capriccioso van Saint Saens wordt heel mooi uitgevoerd door een Albanees koor van wereld klasse: symbool van de solidariteit van het Albanese volk met het Iraanse Verzet en met deze grootse manifestatie voor een Vrij Iran.
De menigte valt stil bij het vertonen van een verbijsterende video clip over de raketaanval van afgelopen Maandag op Camp Liberty in Irak, waar leden van de belangrijkste Iraanse oppositie beweging wonen. Velen zijn in tranen bij het zien van zoveel onrecht en verwoesting in het kamp.
Aan het Iraanse regiem gelieerde terroristische krachten in Irak hebben op 4 Juli jongstleden hier een raket aanval uitgevoerd, waarbij tenminste 50 raketten in en rond het kamp neerkwamen, meer dan 50 ongewapende en weerloze kampbewoners verwondend.
Een videoclip, geproduceerd door de bewoners van Camp Liberty, toont verschillende verzet scènes tegen het fundamentalistische regiem van de mullahs.
Musici op piano, viool en drums brengen hun gehoor in vervoering.

Het podium wordt nu gevuld door een delegatie van Franse wetgevers uit de Nationale Assemblee en de Senaat, alsmede door bekende Franse persoonlijkheden die jarenlang het Iraanse Verzet ondersteund hebben.
Dominique Lefebvre: “Het nu aangaan van nieuwe economische relaties met Iran zal het regiem slechts ten goede komen en moeten we daarom dus niet willen”.

Laurence Fehlmann Rielle, lid van het Zwitserse Parlement, voelt zich vereerd als gastspreker haar volledige ondersteuning van het Iraanse Verzet te kunnen tonen.
Alejo Vidal‐Quadras, voormalig Vice‐president van het Europees Parlement:
“enorm schandaal” dat de mensen van Camp Liberty nog steeds wachten op hulp. Waarom helpen de VS en de VN niet na hun toezeggingen hiertoe?
Hij benadrukte dat zelfs politieke gevangenen die martelingen ondergaan er in slagen adhesie boodschappen aan het Iraanse Verzet uit de gevangenissen te smokkelen. “Ons hart is met hen.”

Adrianus Melkert, voormalig leider van de Nederlandse PVDA, zei dat hij zal doen wat hij kan om de benarde situatie van het Iraanse volk te verbeteren. Hij prees Albanië als het perfecte voorbeeld van een gastvrije houding en feliciteert het Albanese volk met deze voorhoede rol.

De vlaggen van een groot aantal Arabische en Moslim landen worden getoond, wanneer zware delegaties vanuit de gehele Arabische wereld het podium opkomen, geleid door Sid Ahmed Ghozali, de vroegere eerste minister van Algerije.

Presentatie van de delegatie van Arabische Staten, geleid door Sid Ahmed Ghozali, voormalig eerste minister van Algerije: “Mijn Iraanse broeders en zusters, vrede zij met jullie.” Hij veroordeelde de raket aanval op Camp Liberty en betuigde zijn steun aan het Iraanse Verzet.

Wetgevers uit Palestina, Egypte, Jordanië, Marokko, Algerije, Bahrein, Koeweit, Libanon, Jemen, Tunesië, VAE en  Saoedi- Arabië maken deel uit van de delegatie.
Mevr. Candice Bergen, Lid van het Canadese Parlement heeft het woord als hoofd van een Canadese delegatie op de bijeenkomst.

Hier is Ingrid Betancourt op het podium, voormalig presidentskandidaat voor Colombia en voormalig gegijzelde. Zij herinnert ons eraan dat niet alleen de politieke gevangenen lijden – ook hun families doen dat.
Mevr. Betancourt vraagt Paria, haar zus Zahra en haar oom Farzad op het podium. Paria and Zahra zijn jonge leden van het Iraans Verzet. Hun vaderSaleh Kohandel is een bekende politieke gevangene die wegkwijnt in de kerkers van het regiem van de  mullahs.

Daarna wordt een korte film getoond over de kwellingen en misbruiken die onverminderd plaatsvinden in de gevangenissen van de mullahs. Velen uit het publiek beginnen te huilen. Honderdduizenden in Iran zijn als politieke gevangene vastgezet en gemarteld.
Struan Stevenson, tot 2014 Lid van het Europees Parlement: “Wij moeten onze vijanden leren begrijpen; er is geen religieuze rechtvaardiging voorde acties van het regiem. Het regiem is een exporteur van terrorisme: we moeten de kop van de slang afhakken.”

José Manuel Barroso, die President van de Europese Commissie en Eerste Minister van Portugal is geweest, betreedt nu het podium van de “Free Iran” manifestatie om het woord te richten tot deze grootse samenkomst van het Iraans Verzet.
Parlementaire delegatie uit het Verenigd Koninkrijk:

De Geestelijke John Pritchard vertelt hoe overweldigd hij is als deelgenoot van zo’n buitengewone gebeurtenis. “Dank God voor Albanië, voor het verwelkomen van een aantal bewoners van Camp Liberty.
Vervolgens wordt het lied “Say with the nation” door de befaamde Albanese operazanger Armaldo op fraaie wijze vertolkt. Het lied is een van de meesterwerken van Maestro Mohammad Shams, een dirigent en componist van wereld klasse en lid van de NCRI. Armaldo wordt vergezeld door een gemengd Albanees-Iraans koor.
Onder luid applaus begint Newt Gingrich, voormalig Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de VS en Presidentskandidaat in 2012, zijn voordracht in Parijs voor de “Free Iran” bijeenkomst van het Iraans Verzet.
Newt Gingrich: “Hier aanwezig zijn is een krachtig signaal. Iedereen die tegen deze dictatuur is komt hier samen om er tegen te strijden en vechten voor vrijheid”.
Gouverneur Bill Richardson zegt dat “Free Iran” het belangrijkste deel van zijn boodschap is.
De belangrijkste boodschap van de Amerikaanse Delegatie was dat het volk de legitieme oppositiegroeperingen  moet steunen. Zij roepen het Amerikaanse volk en volkeren over de hele wereld op dat te doen.
John Bolton, de vroegere VS Ambassadeur bij de VN richt zich tot de plenaire bijeenkomst.

John Baird, ex-minister van buitenlandse zaken van Canada:
Het volk van Iran lijdt dag in dag uit onder dit regiem. Ondanks de verkiezing van Rouhani is er geen matiging opgetreden. Journalisten zijn ook  een doel, zodat het echte verhaal niet kan worden verteld waardoor de waarheid niet voorbij de landsgrenzen komt.
Niets zal ons stoppen om tegen het regiem en hun verschrikkelijk slechte mensenrechten cijfers te strijden.
Het Iraanse volk kijkt reikhalzend uit naar vrijheid, democratie en mensenrechten. Het Iraanse volk verafschuwt alles waar het regiem voor staat.

Rechter Michael Mukasey sprak zijn steun uit voor alle mensen bij deze bijeenkomst, alsook voor alle Iraanse mensen. Hij verwoordde een boodschap  van Rudy Giuliani die liet weten nog volop mee te doen in de strijd, ondanks zijn afwezigheid bij de manifestatie.
Louis Freeh, ex FBI-Directeur: gedurende de laatste 20 jaar zijn de medestanders van de oppositie de meest consistente factor geweest.
Frances Townsend  gaf een groot applaus aan de Albaniërs voor hun buitengewone diplomatie en eveneens aan Senator Torricelli voor zijn instrumentele rol. Zij stelde dat hij vasthoudend en niet te stoppen is geweest. Zij is enorm trots schouder aan schouder te staan met de vrouwen op deze bijeenkomst, de onderdrukte vrouwen van Iran en de vrouwen van Camp Liberty. Ze is trots hun woordvoerder te zijn en zei dat zij de “toekomstige stem van Iran” zijn.

Said Abedini, een Iraans-Amerikaanse Christen die onlangs uit een Iraanse gevangenis is vrijgelaten zei dat zijn aanwezigheid hier bewijst dat  elke verzetsdaad een overwinning voor de vrijheid zal zijn. Hij is er zeker van dat we op een dag een stralende toekomst voor Iran zullen vieren.

Brigade Generaal David Phillips zei dat de helden van Camp Liberty voor altijd herinnerd zullen worden wanneer we eenmaal een vrij Iran hebben.
Albanese  delegatie: Representanten van Albanië zeiden dat of we nu rechts of links zijn, we hebben allen één hart.
Pandeli Majko, voormalig Eerste Minister van Albanië, verwelkomde Fatmir Mediu, Leider van de Republikeinse Partij en vroegere Minister van  Defensie, die ook bevestigde dat onze broeders en zusters met open armen in Albanië zullen worden ontvangen.