Vrijdag, 10 Juni 2016 16:15 – Amnesty International roept het Iraanse regiem op een universiteitsprofessor uit Montreal vrij te laten, die sinds maandag gevangen zit, aldus de Canadese pers. Alex Neve, secretaris-generaal van Amnesty International Canada, beschreef Homa Hoodfar als een gevangen genomen gewetensbezwaarde.
Neve zei in een verklaring van afgelopen donderdag: “De arrestatie van de gerespecteerde en deskundige geleerde, Dr. Homa Hoodfar, is het meest recente voorbeeld hoe de Iraanse autoriteiten zich richten op individuen, waaronder academici, die zich bezighouden met het vreedzaam uitoefenen van hun rechten op vrijheid van meningsuiting en van vergadering”.
“Het is erg verontrustend dat iemand die zich toelegt op vrouwenongelijkheid, onder willekeur wordt gearresteerd en zich mogelijkerwijs in geïsoleerde opsluiting bevindt, zonder toegang tot een advocaat en haar familie.”

Volgens haar nicht Amanda Ghahremani, is Hoodfar, een professor in de antropologie aan de Concordia Universiteit, afgelopen maandag gearresteerd na een ondervraging door de autoriteiten.
Ghahremani vertelde de Canadese Pers op woensdag dat de 65 jarige professor in de beruchte Evin gevangenis zit, naar aanleiding van haar academisch vrouwenonderzoek in het land.
Ook vertelde zij dat haar tante geen contact was toegestaan met haar advocaat of familie en dat de aard van de aanklachten tegen haar onduidelijk was. Amnesty heeft Ottawa ook verzocht alle mogelijke diplomatieke maatregelen te nemen teneinde haar onmiddellijke vrijlating en veilige terugkomst naar Canada te bewerkstelligen.
Omar Alghabra, de parlementair secretaris voor de Minister van Buitenlandse Zaken Stephane Dion, stelde dat de Canadese Regering de zaak “uiterst serieus” neemt.
“Wij zijn zeer bezorgd over het welzijn van Dr. Hoodfar en wij willen er alles aan doen om haar daar zo spoedig mogelijk weg te krijgen,” zo zei hij donderdag jongstleden.