Reza Shahabi

Reza Shahabi, een vooraanstaand lid van een onafhankelijke vakbond in Iran en vastgezet sinds 12 mei, is begonnen aan een hongerstaking uit protest tegen de voortzetting van zijn detentie.

Shahabi is een bestuurslid van de Vereniging van Medewerkers van de Busmaatschappijen van Teheran en Buitenwijken (Sherkat-e Vahed) en werd gearresteerd op 12 mei. Beambten van het Inlichtingenministerie arresteerden hem kort nadat hij publiekelijk de autoriteiten opriep om doodsbedreigingen aan het adres van hemzelf en zijn familie te onderzoeken.

Op 17 mei beweerde de staatstelevisie dat Shahibi en andere arbeidsactivisten 2 Frans staatsburgers hadden ontmoet — de 37-jarige Cecil Kohler en haar 69-jarige partner, Jacques Paris — die een dag na Shahibi werden gearresteerd en werden beschuldigd van onruststoken in Iran.

De beschuldigingen komen op een moment dat de veiligheidstroepen van het land hun toevlucht hebben genomen tot harde actie om anti-regeringsprotesten in steden buiten Teheran neer te drukken, protesten tegen inflatie die de pan uit rijst en het recente besluit van de regering om in sommige subsidies te snijden. Dit hardhandig optreden heeft tot de dood van minstens 5 demonstranten geleid, zo is vastgelegd.

De vakbond die de op 17 mei stakende busmedewerkers vertegenwoordigt, beschuldigde de autoriteiten van “poging tot stakingsbreking door het intimideren en in sommige gevallen vervolgen en arresteren van medewerkers”.

In een ogenschijnlijke verwijzing naar de anti-regeringsprotesten schreef de Free Trade Union van Iran op Twitter ook: “de regering is op zoek naar een permanente oplossing, d.w.z. onderdrukking, vervolging, arrestaties, het verspreiden van leugens” om de onrust te doen uitdoven.