bahaiis in Iran

Zesentwintig Bahá’ís die in Shiraz wonen, zijn veroordeeld tot in totaal 85 jaar gevangenisstraf, intrekking van hun paspoort, reisverbod en verbanning op beschuldiging van “samenscholing en samenspanning om de interne en externe nationale veiligheid te verstoren”.

Het vonnis werd uitgesproken in Kamer 1 van het Revolutionaire Hof van Shiraz, voorgezeten door rechter Mahmoud Sadati, en houdt verband met de zaak van de arrestatie van de Baha’i in Shiraz tussen juli en december 2016.

De internationale Bahá’í-gemeenschap heeft herhaaldelijk verklaard dat de beschuldigingen van veiligheid tegen Bahá’í-burgers in Iran totaal “ongegrond” zijn en dat de enige reden voor de vervolging van Bahá’ís door de veiligheidsdiensten van het regime hun religieuze overtuigingen en activiteiten zijn.

In dit geval werden de vrouwelijke Baha’i-burgers, Yekta Fahandej Sa’di, Lala Salehi, Mojgan Gholampour, Rezvan Yazdani, en Bahareh Norouzi elk veroordeeld tot “vijf jaar gevangenisstraf en twee jaar reisverbod en intrekking van het paspoort”.

De Baha’i-mannen Nabil Tahzib, Ismail Rousta, Behnam Azizpour, Saeed Hassani, Ramin Shirvani, en Sehba Moslehi, werden elk veroordeeld tot “vijf jaar gevangenisstraf en twee jaar ballingschap in verschillende delen van Iran”. De mannen dienden “zich dagelijks te melden bij de provinciale inlichtingendienst.” De zes zien zich ook geconfronteerd met “intrekking van hun paspoort en een verbod van twee jaar om het land te verlaten”.

Tegelijkertijd werden negen andere Baha’i-vrouwen, te weten Maryam Eslami, Parisa Rouhizadegan, Marjan Gholampour, Sehba Farahbakhsh, Shadi Sadegh Aqdam, Ahdieh Enayati, Samareh Ashnaei, Noushin Zanhari en Nasim Kashaninejad, elk veroordeeld tot “twee jaar gevangenisstraf, intrekking van hun paspoort en een verbod om het land te verlaten. ”

De mannen Shamim Akhlaghi, Soroush Eghani, Farzad Shadman, Farbod Shadman, Mahyar Sefidi en Vargha Kaviani werden elk veroordeeld tot “twee jaar gevangenisstraf en twee jaar ballingschap, plus een verbod van twee jaar om het land te verlaten, waarbij hun paspoorten werden ingetrokken”.

Hun advocaten werden op 8 juni mondeling en persoonlijk in kennis gesteld van de vonnissen.

Yekta Fahandej Sa’di was vóór deze zaak nog twee keer gearresteerd en berecht door de inlichtingendienst van Shiraz. Het laatste vonnis werd tegen haar uitgesproken ondanks het feit dat zij in zowel de eerste als de tweede zaak van alle beschuldigingen was vrijgesproken.

De rechtszitting tegen de 26 Baha’i-burgers werd gehouden op 18 mei, terwijl de rechter de afgelopen zes jaar “verschillende fouten in de zaak had vastgesteld”.

Vervolging van Baha’i in Iran

De Baha’i zijn een religieuze minderheid, die wordt verstoten en vervolgd door het klerikale regime, dat ook de rechtbanken en de meeste andere staatsinstellingen controleert.

Het Iraanse regime erkent de Baha’i-gemeenschap, die meer dan 300.000 leden in het land telt, niet. In plaats daarvan heeft het klerikale regime gedurende vier decennia stelselmatig Bahá’ís geïntimideerd, vervolgd en gevangengezet, uitsluitend vanwege het belijden van hun geloof.

Honderden Bahá’ís zijn in de loop der jaren gearresteerd en velen hebben jaren in de gevangenis doorgebracht.

Het regime beperkt het recht van  Baha’i op onderwijs, onder meer door Baha’i-studenten te verbieden zich aan universiteiten in te schrijven en hen van school te sturen als hun identiteit wordt ontdekt.