25 juli 2019 – In een open brief met een oproep aan de bevolking van Iran om hun eisen te steunen, hebben 6 politieke gevangenen uit Afdeling 4 van de Evin Gevangenis in Teheran aangekondigd dat zij in hongerstaking zijn gegaan uit protest tegen de gerechtelijke behandeling van politieke gevangenen.
De brief zonder datum is op 14 juli 2019 op de officiële Facebook pagina van de gevangen zittende mensenrechten advocaat Nasrin Sotoudeh gezet.

Het volgende is een vertaling van de brief door het Centrum voor Mensenrechten in Iran (CHRI).

Beste Landgenoten,
Wij zijn al vele jaren getuige van het feit dat veiligheidsautoriteiten politieke zaken als veiligheidszaken presenteren. Er bestaat geen (officiële) definitie van politieke beschuldigingen of politieke gevangenen in het gerechtelijke proces (de wet). Als gevolg zitten duizenden mensen vast in gevangenissen verspreid over het hele land op ongegronde beschuldigingen voor hun politieke activiteiten. Dit zijn mensen die alleen maar de staatsacties in verband met de slechte economische omstandigheden en de moeilijke levensomstandigheden in de recente jaren hebben willen bekritiseren. Zij zitten nu lange gevangenisstraffen uit door in te gaan tegen verkeerde, amateuristische overheidsmaatregelen. De situatie is zo ernstig geworden dat prominente, vaderlandlievende experts en denkers van misdaden beschuldigd zijn, omdat ze zich verzet hebben tegen bepaalde overheidsmaatregelen.
Hier komt bij, dat de reglementen van de Organisatie van Staatsgevangenissen betreffende de scheiding van politieke gevangenen van andere gevangenen niet worden nageleefd. Dit leidt van tijd tot tijd tot tragische incidenten, zoals de recente moord op Alireza Shirmohammadali in de Centrale Gevangenis van Groot Teheran.
De foute acties van het gerechtelijke systeem houden onder andere in: politieke gevangenen kunnen niet beschikken over hun eigen juristen bij de behandeling van hun zaak; de lange duur van het gerechtelijke proces (soms langer dan 2 jaar); de willekeurige behandeling door de revolutionaire rechtbanken van door de politieke gevangenen zelf verkozen advocaten; en de veroordeling tot zware straffen tegen politieke gevangenen, waaronder lijfstraffen.
Wij starten, als een groep politieke gevangenen uit Afdeling 4 van de Evin gevangenis, een hongerstaking op 15 juli 2019, uit protest tegen deze foute ontwikkelingen en de slechte condities in de gevangenis. Wij gaan door met ons protest totdat aan onze eisen tegemoet is gekomen.
We hopen dat onze zwakke stem doordringt tot alle autoriteiten en hen dwingt onze terechte eisen te onderzoeken.
Wij vragen ook het geachte volk van Iran onze protestboodschap over de hele wereld te verspreiden. Wij zullen u hiervoor altijd dankbaar blijven.
De eisen van de hongerstakers:
— Scheiding van politieke gevangenen van andere gevangenen, zowel in de mannen als in de vrouwen gevangenissen.
— Sta voorwaardelijke invrijheidstelling toe aan politieke gevangenen.
— Elimineer de term “veiligheid” ( in beschuldigingen tegen politieke gevangenen) en erken (het bestaan van) politieke gevangenen.
— Stop de willekeurige behandeling van advocaten van politieke gevangenen door de rechters van de revolutionaire rechtbanken.
— Sta politieke gevangenen toe contact te hebben met hun advocaat gedurende het hele juridische proces.
— Nietigverklaring van alle doodstraffen en lange gevangenisstraffen tegen politieke gevangenen.
— Voer snelle en redelijke borgtochten in tot de eigenlijke start van het proces voor de rechtbank.
— Start een zorgvuldig onderzoek naar de voedsel ratio’s voor politieke gevangenen.
Deelnemers aan de hongerstaking zijn:
1- Hossein Sarlak, veroordeeld tot 12 jaar hechtenis, zit al 30 maanden vast.
2- Morteza Nazari Sehdehi (Ashok), veroordeeld tot 6 jaar hechtenis, zit al 24 maanden vast.
3- Mohsen Aminpour (Kian Irani), veroordeeld tot 10 jaar hechtenis, zit al 16 maanden vast.
4- Ali Bazazordeh, veroordeeld tot 2 jaar hechtenis, zit al 18 maanden vast.
5- Behrouz Zare, veroordeeld tot 2 jaar hechtenis, zit al 12 maanden vast.
6- Reza Mohammad Hosseini, veroordeeld voor onbepaalde termijn, zit 2 maanden vast.