4 november 2018 – De Mensenrechten Monitor van Iran heeft een diepgaand rapport geschreven over de afschuwelijke omstandigheden in de beruchte Evin gevangenis in Teheran, waar momenteel meer dan 15.000 mensen gevangen zitten, waaronder vele geweldloze activisten, journalisten, intellectuelen en mensenrechten advocaten.
Het rapport, dat u hier kunt vinden, wordt in dit artikel samengevat.

De secties van de Evin gevangenis: dit deel beschrijft enkele secties waar de meest afschuwelijke misbruiken plaatsvinden.
Sectie 209: dit is de slechtste in de hele gevangenis, waar de 800 gedetineerden op elk moment van de dag aan martelingen blootstaan. De 80 cellen zijn in principe isoleercellen, maar door de overbevolking in de gevangenis worden wel tot 10 mensen in elke cel gezet. In de kelderruimte is een martelkamer, waar gevangenen worden gegeseld, elektrische schokken krijgen toegediend of worden opgehangen aan hun handen of voeten.
Sectie 240: Bewaakt door eenheden van de geheime dienst en de veiligheidsdienst. Ook hier worden regelmatig 6 tot 7 personen in een eenpersoonscel gezet.
Sectie 2a: Bewaakt door de veiligheidsafdeling van de Revolutionaire Gardes. Politieke gevangenen worden telkens als zij uit hun cellen worden gehaald, geblinddoekt.
De Methadon Sectie: in deze enorme cel zijn bewakingscamera’s geplaatst voor permanente surveillance, dus geen enkele privacy voor de gedetineerden, die ook een permanent verbod hebben naar buiten te gaan, zelfs niet om gelucht te worden.
De Vrouwen Sectie: Alle ramen zijn hier geblindeerd, dus geen zonlicht en ventilatie, wat optredende ziektes alleen maar erger maakt. Er zijn geen medische voorzieningen en gevangenen wachten vaak maanden op behandeling.
Sectie 7: Bedoeld voor gevangenen veroordeeld voor financiële misdaden, maar vele politieke gevangenen zitten hier. Deze sectie heeft een capaciteit van 200 gevangenen,maar er zitten er momenteel meer dan 700. Er is geen ventilatie, warm water en zonlicht.

Voedselvoorziening
Het meeste voedsel voor de gevangenen is nauwelijks eetbaar, vaak bedorven en vol muizenkeutels, maar men heeft vaak geen andere keuze dan het toch maar te eten. Sommige gevangenen met geld kunnen veel te duur voedsel in de gevangeniswinkel kopen.
Als de gevangenen klagen over de slechte voedselsituatie, dreigen de bewakers met eenzame opsluiting.

Medische zorgverlening
Veel gevangenen krijgen geen medische zorg, met alle gevolgen van dien, met de intentie hen zo te straffen of valse bekentenissen uit te lokken.
Zieke gevangenen krijgen zelden toestemming voor behandeling in een ziekenhuis en als dit al gebeurd is het vaak al te laat.
Volgens Amnesty International bagatelliseert het Iraanse Regime vaak de ernst van gezondheidsproblemen door b.v. kanker slechts met pijnstillers te laten behandelen.
Dokter Shahriar Pourfarzam is zelfs aanwezig bij ondervragingen, zodat de ondervraagde bij opgevoerde martelpraktijken toch in leven blijft.