Ondanks eerdere bekendmakingen dat de Staatsveiligheidsdienst geen vrouwen meer op straat zou

confronteren en dat het handhaven van de hijab-wet met digitale systemen zou gebeuren, is er een nieuwe aankondiging dat teams geformeerd gaan worden om af te rekenen met vrouwen die hun hijab op publieke plaatsen afdoen.

De Staatsveiligheidsdienst verkondigde op 8 april dat zij, naast financiële straffen, CCTV camera’s zou gaan gebruiken om vrouwen te identificeren die de hijab-wet overtreden om daarmee fysieke spanningen te vermijden. Eenmaal geïdentificeerd zullen overtreders “waarschuwingsboodschappen  aangaande de consequenties”ontvangen.

Naar verluid gebruikt het regime gezichtsherkenningstechnologie om vrouwen te identificeren die in publieke ruimtes hun hijab afdoen.

Het formeren van teams die hijab-overtreders behandelen, doet denken aan de gewelddadige confrontaties met Iraanse vrouwen door de voorlichtingspatrouilles (zedelijkheidspolitie), die afgelopen september leidden tot de dood van Mahsa Amini.

Een ander nieuwsbericht aangaande beperkingen voor Iraanse vrouwen betreft een explosie in een schoonheidssalon in Qom met twee gewonden. Volgens staats-mediaberichten vond de explosie plaats op donderdag 20 april om 21 uur 39 in een schoonheidssalon aan de Attaran boulevard in Qom. Dameskappers in Qom zijn de afgelopen maanden vaak onderzocht en enkelen zijn gesloten op grond van diverse voorwendsels.