Aan de vooravond van de Internationale Dag van de Arbeid hebben veiligheidstroepen een inval gedaan in de woning van een gevangen zittende leraar, Mohammad Habibi. Zij hebben in dat huis met geweld een aantal leraren en arbeidsactivisten gearresteerd.

De inval vond plaats op 28 april 2023. De veiligheidstroepen arresteerden Khadijeh Pak-Zamir, de vrouw van de politieke gevangene Mohammad Habibi. De andere gearresteerden waren: Reyhaneh Ansarinejad, Asal Mohammadi, Hirad Pirbadaghi, Anisha Assadollahi, Sarvnaz Ahmadi, Kamyar Fakour, Hassan Ebrahimi, Jaleh Rouhzad en Oldouz Hashemi.

In Iran volgt de Dag van de Leraren op de Internationale Dag van de Arbeid. Het klerikale regime probeert te voorkomen dat leraren en arbeiders legitieme en rechtmatige protesten organiseren door leraren en arbeidsactivisten te arresteren en te dagvaarden.

Iraanse arbeiders staken al 10 dagen in meer dan 100 industriƫle bedrijven en werkplaatsen in 38 steden in 13 provincies. De meeste werknemers komen uit de olie-, gas- en petrochemische industrie, de staalindustrie, elektriciteitscentrales en kopermijnen.

De staatsmedia in Iran hebben gemeld dat de directeur van de speciale regionale organisatie van Pars heeft gezworen de 4.000 werknemers van dit petrochemische complex te ontslaan en te vervangen door 4.000 nieuwe werknemers. (De staatswebsite Entekhab, 28 april 2023)