Reuters – PARIS – Feb 16, 2012- De leidster van een Iraanse oppositiegroep in ballingschap zei afgelopen donderdag dat ze erin had toegestemd een begin te maken met de verplaatsing van de bewoners van Kamp Ahraf, een omstreden vluchtelingenkamp in Irak, nadat de Verenigde Staten hun veiligheid hadden gegarandeerd.
Kamp Ashraf, dat op zo’n 65 kilometer van Bagdad ligt, vormt de basis van de Iraanse opposities.
De Iraakse regering, die op goede voet staat met Teheran, heeft gezegd dat het van plan is het kamp te sluiten, dat naar schatting 3000 Iraanse dissidenten herbergt en het toneel geweest is van bloedige botsingen tussen de bewoners en de Iraakse veiligheidstroepen.

Onder druk van de Verenigde Naties en de Europese Unie schoof Bagdad zijn deadline om Ashraf eind vorig te sluiten op van 31 december 2011 naar 30 april 2012.De hoge commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties zei afgelopen woensdag dat de infrastructuur en faciliteiten in Camp Liberty, een voormalige Amerikaanse legerbasis waar de bewoners van Ashraf tijdelijk zullen worden ondergebracht, voldeden aan de internationaal erkende humanitaire maatstaven.

“Overplaatsing van de volgende groepen zal pas geschieden nadat de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal en de Iraakse regering hun fiat hebben gegeven aan de minimale veiligheidsgaranties, met name aan het vertrek van de Iraakse politie uit Camp Liberty, om spanningen, geweld en een volgend bloedbad onder de bewoners te voorkomen,’” zo luidde de verklaring van de NCRI.
Het lot van kamp Ashraf is een van de belangrijkste onopgeloste kwesties sinds de Amerikaanse troepen zich vorig jaar terugtrokken uit Irak. Al lange tijd zeggen de kampbewoners dat ze zonder Amerikaanse bescherming hun leven niet zeker zijn in de handen van de Iraakse autoriteiten.
In april was het kamp het toneel van botsingen tussen bewoners en Iraakse veiligheidstroepen, waarbij volgens een onderzoek van de VN 34 mensen omkwamen.