24 – 06 – 2019 – Sohail Arabi, politiek gevangene, die in hongerstaking was gegaan uit protest tegen een tekort aan de noodzakelijke voorzieningen én het wrede optreden van de bewakers van de GROTE Gevangenis van Teheran is in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd.

Arabi, fotograaf, blogger en strijder voor burgerrechten, werd door het korps van de Islamitische Revolutionaire Garde opgepakt en in 2013 ter dood veroordeeld op de verzonnen aanklacht van “Het beledigen van de Profeet”.
In 2015 werd deze uitspraak versoepeld naar “gevangenisstraf”.

De GROTE Gevangenis van Teheran is een van de meest beruchte in Iran.
Kort geleden werd politiek gevangene Ali-Reza Shir-Mohammad-Ali doodgestoken in de cel waar hij alleen zat. Shir-Mohammad-Ali en Borzan Mohammadi, een andere politieke gevangene, waren in hongerstaking uit protest tegen het gedwongen verblijf onder niet-politieke en zelfs gevaarlijke gevangenen.
Na de dood van Shir-Mohammad-Ali beloofde gevangenisfunctionarissen Mohammadi overplaatsing naar een andere gevangenis. Maar volgens rapporten is hij niet overgebracht en zit hij nog steeds in dezelfde cel.

Het laten ombrengen van politieke gevangenen door gevaarlijke medegevangenen ,iemand in slechte gezondheidstoestand laten sterven,het veronachtzamen van een steeds slechter wordende gezondheid tot aan kritiek zijn toe- deze zijn welbekende tactieken, toegepast in Iraanse gevangenissen om politieke gevangenen uit te schakelen.

Na de arrestaties van hen die aan protesten tijdens de opstand van 2018 door het hele land meededen, werden talloze van hen vermoord in de gevangenis.
Gevangenis functionarissen verklaarden dat het hier om zelfmoord ging . Er zijn echter sterke aanwijzingen dat de gevangenen omgebracht zijn door gevangenis bewaarders.