Arrestaties in Iran: het antwoord van de overheid op de legitieme eisen van het volk

90% van de gedetineerden zijn jongeren onder de 25 jaar

Riyadh, de Riyadh Daily, 05 Januari 2018 – Het religieuze regime, niet in staat de opstand van mensen verspreid over het hele land onder controle te krijgen, heeft de lukrake arrestaties in vele andere steden opgevoerd.
In een voorlopig rapport wordt een aantal van 2500 arrestaties in de eerste week van de opstand en in meer dan 120 steden genoemd.
2500 arrestaties in de eerste week van de opstand
Autoriteiten en geledingen binnen het regime kwamen met de volgende cijfers betreffende arrestaties in 15 steden:

1- Ali Asghar Naser Bakht, de plaatsvervangend veiligheidschef van het Bestuur van Teheran heeft de arrestatie bekendgemaakt van 450 mensen in een tijdsbestek van 3 dagen, 30 en 31 December en 1 Januari.

Daarbovenop zijn op 3 en 4 januari nog veel meer demonstranten gearresteerd. De gevangenen zijn naar de Evin gevangenis overgebracht en voor de gevangenis eisen de samengekomen families dagelijks de vrijlating van hun kinderen.
2- Ali Aghazadeh, gouverneur van de provincie Markazi, heeft gedreigd dat elke niet geautoriseerde bijeenkomst krachtdadig beëindigd zal worden. Hij zei ook dat tijdens de demonstraties in Arak van zaterdagavond 30 December meer dan 100 mensen zijn gearresteerd.
3- In Kashan heeft de aanklager van het regime van de mullahs ter intimidatie van de demonstranten, op 31 December gezegd dat in overeenstemming met de wet diegenen die van plan zijn het regime te gaan bestrijden zullen worden beschouwd als “corrupten op aarde” en dientengevolge de doodstraf zullen krijgen. Hij voegde hieraan toe dat zo’n 50 tot 60 mensen zijn gearresteerd tijdens de illegale protestacties in Kashan.
4- Al-Ta’ali, de gouverneur van Hamedan, maakte de arrestatie van 150 mensen bekend en het nieuwsagentschap Fars van de IRGC de arrestatie van nog eens 3 mensen in deze stad.
5- Volgens Ali Asghar Tahmasbi, plaatsvervangend politiek- en veiligheidsadviseur van het bestuur van Golestan, zijn 150 mensen gearresteerd in Gorgan.
6- Volgens de staatsgecontroleerde krant Eghtesad zijn op 1 en 2 Januari 100 mensen gearresteerd in Isfahan.
7- Volgens aan het regime gelieerde onderdrukkende geledingen zijn tenminste 116 mensen gearresteerd in Izeh.
8- Gholam Ali Hamzeh, hoofd van de IRGC in Kerman, maakte de arrestatie van 80 mensen aldaar bekend.
9- Naser Atabati, de districtsaanklager in Ardebil heeft gezegd dat er 40 mensen in de stad zijn gearresteerd.
10- Tenminste 90 demonstranten zijn gevangen genomen in Tabriz.
11- Taherkhani, Parlementslid uit Takestan in de provincie Qazvin, heeft 50 arrestaties in zijn stad bekend gemaakt.
12- De plaatsvervangend Gouverneur van de provincie West Azerbaijan heeft bekend gemaakt dat 10 mensen zijn gearresteerd in Orumia.
13- Volgens de politiecommandant van Robat Karim zijn daar 11 demonstranten gearresteerd.
14- Volgens het bureau van de Openbaar Aanklager en het Revolutionaire Hof van Pardis, zijn 25 demonstraten gearresteerd.
15- Haji Reza Shakrami, de aanklager van Karaj, heeft de arrestatie van 26 demonstranten in de stad bevestigd.

90% van de gedetineerden zijn jongeren onder de 25 jaar

Volgens officials van het religieuze regime is 90 % van de gedetineerden jonger dan 25 jaar. Jafari Dolatabadi, de aanklager van Teheran, heeft op 3 Januari de Evin gevangenis bezocht en “de status van de gevangenen per individueel geval beoordeeld”. Volgens rapporten die komen van binnenuit het regime, zijn alle gearresteerden bedreigd en verleid tot bekentenissen in televisie optredens.
Het Iraanse Verzet roept de Veiligheidsraad, andere relevante VN organisaties en alle mensenrechten verdedigers op tot effectieve maatregelen voor een snelle vrijlating van de gevangenen. Een regime dat alle waarden en doelstellingen waarop de Verenigde Naties is gebouwd schendt, moet uit de internationale gemeenschap gezet worden.