17 Oktober 2018 – Het Iraans Verzet roept op tot de oprichting van een internationaal panel om de situatie in Iraanse gevangenissen te onderzoeken
Op maandagavond, 15 Oktober, hebben anti-oproer troepen politieke gevangenen aangevallen in Afdeling 12 van de Orumieh gevangenis, waarbij zij werden geslagen en sommigen in isoleercellen zijn geplaatst. De aanval vond plaats nadat gevangenen hadden geprotesteerd tegen het slaan en vervolgens plaatsen in een isoleercel van een van hen. Op dinsdag 16 oktober zijn de gevangenen in hongerstaking gegaan uit protest tegen deze gewelddadige aanval.

Gevangenen in de centrale gevangenis van Orumieh krijgen niet eens de minimale medische verzorging en alleen al vorige maand zijn hierdoor drie gevangen gestorven.
Eerder, op vrijdag 12 oktober, hebben aanhangers van het regime een groep gevangenen uit de Zahedan gevangenis mee naar buiten genomen en hen naakt afgeranseld.
Het aantal gevangenen in de centrale Zahedan gevangenis is vele malen groter dan de capaciteit en een groot deel van de 2000 gevangenen hebben geen plek om te slapen. 350 zijn veroordeeld tot de doodstraf. De grootste problemen van de gevangenen zijn: onvoldoende en slecht voedsel, geen medische behandeling, slechte hygiƫne, te weinig toiletten en badkamers. Er is geen verwarming en warm water, en het water wordt tijdens een dag vele malen afgesloten. Gevangenen hebben herhaaldelijk geprotesteerd en zelfs zelfmoord gepleegd uit protest tegen de onmenselijke gevangenis condities en het ruwe optreden van de bewakers.
Het Iraanse Verzet roept alle mensenrechten organisaties op, waaronder de Hoge Commissaris voor Mensenrechten, de Speciale Rapporteur over de mensenrechten situatie in Iran en de Rapporteur over martelingen, de onmenselijke behandeling van gevangenen door het religieuze regime te veroordelen en roept op tot het instellen van een internationaal panel om de verschrikkelijke situatie in gevangenissen en van gevangenen, in het bijzonder politieke gevangenen, te onderzoeken.