23 April 2020 – De Iraanse autoriteiten hebben de afgelopen twee dagen minstens elf gevangenen geëxecuteerd ,afkomstig van de gevangenissen in Raja’i Shahr, Kermanshah, Sanandaj en Dastgerd.
Zeven van hen werden woensdag 22 april opgehangen in de gevangenis Raja’i Shahr in Karaj, dichtbij de hoofdstad Teheran.
.’s Zondags waren zij elk in solitaire cellen geplaatst.
Zes van de slachtoffers konden geïdentificeerd worden als: Mohsen Rezaian, Alireza Aryaei, Hamideeza Asgharpour, Mostafa Ghiasvand, Mehdi Asemi en Anna Dordi Babaei.

Babaei zat al sinds begin1990 gevangen.

Een andere gevangene, genaamd Touraj Morad Haseli, 34 jaar oud, werd in de centrale gevangenis van Kermanshah in West-Iran opgehangen.
Ook Loqman Ahmadpour, 31 jaar oud en vader van twee kinderen, werd woensdag geëxecuteerd in de centrale gevangenis van Sanandaj. Op 20 april werd hij solitair opgesloten. De laatste drie jaar had hij in de dodencel doorgebracht, ter dood veroordeeld wegens moord.

Alle slachtoffers waren veroordeeld op beschuldiging van moord.

Op diezelfde dag, 22 april, werd nog een gevangene in de Dastgerd gevangenis van Isfahan, midden-Iran, opgehangen: Ali Sheikhani.
Hij was veroordeeld op beschuldiging van verkrachting.
Shayan Saeedpour werd op 21 april opgehangen. Toen hij 17 jaar oud was werd hij berecht. Beschuldigd van moord werd hij in oktober 2018 ter dood veroordeeld.
Gedurende 2019 stelde het Iraanse Hooggerechtshof de terechtstelling uit.
Het lukte Shayan te ontsnappen tijdens een gevangenis-protest tegen de slechte condities daar bij de uitbraak van het Corona-virus. Dat was 27 maart.
Hij werd echter weer opgepakt door de veiligheidstroepen.

In haar overzicht van het jaar 2019 aangaande de toepassing van de doodstraf in de hele wereld zegt Amnesty International, dat Iran de tweede plaats inneemt op de ranglijst van de landen die de doodstraf ruimhartig toepassen. Hiermee komen ze na China dat het werkelijke aantal executies niet prijs geeft. Dat valt onder staatsgeheim.
Amnesty International onderstreepte dat Iran tot die landen behoort , die ons slechts in beperkte mate informatie inzake de eigen praktijk van de toepassing van de doodstraf wenst te geven.
De hoge ambtenaren van het regime van Iran hebben tot heden elke oproep tot afschaffing van de doodstraf door de internationale gemeenschap volkomen genegeerd.

Iran staat niet alleen aan de top qua executie-percentages in het algemeen, maar staat ook bovenaan op de lijst van executies van jeugdige en minderjarige overtreders.
Volgens de statistieken van de Iraanse Mensenrechten M heeft het Iraanse regime in 2019 273 personen ter dood laten brengen, waaronder 16 vrouwen en 9 jongeren.