26 Augustus 2017 – De autoriteiten van het Iraanse regime in de Gohardasht gevangenis weigeren nog steeds noodzakelijke medische zorg aan meer dan 20 politieke gevangenen, terwijl hun gezondheid in de vijfde week van hun hongerstaking snel achteruit gaat.
De gezondheidsituatie van deze politieke gevangenen die in hal 10 van sectie 4 van de Gohardasht gevangenis zitten, is verslechterd. Zij zijn ondertussen ernstig verzwakt en lijden aan hoge bloeddruk en ernstige hoofdpijn door gebrek aan luchtcirculatie in de isolatiecellen en de hal.
Al eerder, op woensdag 23 augustus, hadden sommigen zelfs problemen met het gaan zitten tijdens familiebezoek.
De autoriteiten in de gevangenis hebben de druk op de stakende politieke gevangenen opgevoerd als vervolg op de schaamteloze reactie van de aanklager van Teheran op uitgebreide solidariteitsverklaringen uit binnen- en buitenland.
De Hoofdaanklager van Teheran, Abbas Jafari-Dolatabadi, die sancties opgelegd heeft gekregen door de E.U. voor ernstige mensenrechtenschendingen, zei op woensdag 23 augustus: “De rechterlijke macht zal niet toegeven aan de gevangenen in hongerstaking”.

Uit solidariteit met de stakende politieke gevangenen in de Gohardasht gevangenis, is nog een groep politieke gevangenen in de Ardebil gevangenis een 7-daagse hongerstaking begonnen op donderdag 24 augustus. In een open brief aan Mevr. Asma Jahangir, de V.N. Speciale Rapporteur over de situatie van de mensenrechten in Iran, dringen zij er bij haar op aan de situatie van de stakende gevangenen aanhangig te maken.
Sinds 20 augustus is politieke gevangene Arjang Davoodi in hongerstaking in de Zabul gevangenis, ook uit solidariteit met de stakende politieke gevangenen in de Gohardasht gevangenis. Ook protesteert hij hiermee tegen zijn eigen verschrikkelijke situatie in zijn isoleercel in de Zabul gevangenis.
Politieke gevangene Mehdi Farahi Shandiz, die vastzit in de centrale gevangenis van Teheran, heeft een 3-daagse hongerstaking aangekondigd uit solidariteit met de stakende gevangenen in de Gohardasht gevangenis.
Dr. Mohamad Maleki, de eerste Rector van de Universiteit van Teheran na de anti monarchistische revolutie, heeft zich solidair verklaard met de gevangenen in hongerstaking.
In een verklaring van hem ter gelegenheid van de herdenkingsdag van de massamoord op politieke gevangenen in 1988, herhaalde hij zijn belofte door te gaan recht te zoeken tot op de dag dat de daders van deze enorme misdaad tegen de menselijkheid voor het gerecht staan.
Het Iraanse Verzet benadrukt dat de levens van de stakende gevangenen, van wie sommigen lijden aan verschillende ziektes door jaren van gevangenschap en marteling, groot gevaar lopen en roept op tot actie door internationale mensenrechten instellingen, teneinde hun levens te redden en hun basisrechten te verlenen.