2 juni 2019 – In afwachting van een handamputatie kwijnen 23 gevangenen weg in de Grote Centrale Gevangenis van Teheran, ook bekend als de Fashafoyeh gevangenis.
De komende dagen zal de hand van een van deze gevangenen geamputeerd worden. Zijn naam is Alireza Khan Baluchi en berichten stellen dat zijn zaak naar het Strafimplementatie Departement is gestuurd.
Baluchi is 7 jaar geleden voor diefstal veroordeeld. Zijn hand zal worden geamputeerd, ook al heeft hij het gestolen geld terugbetaald.
Onderzoeken tonen aan dat gevangenen tot amputatie worden veroordeeld op beschuldiging van kleine criminaliteit. De meesten van hen hebben zaken gestolen ter waarde van 5-10 miljoen toman (tussen de $300 tot $600 US).

Iraniërs worden tot amputatie veroordeeld voor kleinere diefstallen, terwijl staatscorruptie overal voorkomt binnen het regime.
De Procureur Generaal van het Iranese regime heeft onlangs de lage aantallen handamputaties als strafmaat bekritiseerd en gezegd dat dit het gevolg is van mensenrechten veroordelingen, wat hij “ongelukkig” vond.
Mohammad Jafar Montazeri zei in een commentaar in het staatsgelieerde nieuwsagentschap Fars, dat de handen van dieven geamputeerd moesten worden, maar dat “we jammer genoeg sommige van de goddelijke wetten niet meer toepassen om veroordeling in de Verenigde Naties op basis van mensenrecht kwesties te voorkomen.”
In een bijeenkomst met politie commandanten op 16 januari 2019 voegde hij hieraan toe: “Een van de vergissingen die we maken is dat we bang zijn voor mensenrechten groeperingen (propaganda) die zeggen dat jullie dieven gewelddadig behandelen.”
Mohammad Javad Larijani, hoofd van de Mensenrechten Raad van het Iranese regime, ontkende in een stuitende verklaring voor de V.N. Mensenrechten Raad in Oktober 2019, dat straffen zoals amputaties als marteling moeten worden gezien, omdat ze “cultureel en religieus gerechtvaardigd zijn”.