44 studentes van de Ahmadieh meisjes middelbare school in Borujerd zijn op zaterdag 25 februari 2023 vergiftigd.

Dit laatste incident volgt op vergelijkbare vergiftigingsgevallen op 21 en 22 februari, toen respectievelijk 20 en 62 studentes naar het ziekenhuis werden gebracht met verschijnselen van duizeligheid, zwakte en lethargie.

De school in Borujerd werd op 23 februari gesloten vanwege deze vergiftigingsincidenten, maar heropende op zaterdag.

De vergiftiging van middelbare schoolmeisjes in Borujerd is deel van een reeks vergelijkbare incidenten in Qom, Teheran, Isfahan en Chaharmahal-e Bakhtiari.

Sinds 30 november zijn ongeveer 500 scholieren, meest meisjes, vergiftigd in de aanhoudende reeks van vergiftigingsincidenten. Ondanks dit feit hebben de Iraanse autoriteiten het belang hiervan ontkend, maar een lid van de parlementaire gezondheidscommissie heeft de vraag gesteld waarom deze incidenten alleen op meisjesscholen plaatsvinden en niet in andere publieke ruimten.

Afgelopen week heeft een groep extremisten in Qom bedreigende pamfletten verspreid, waarin ze verklaren de vergiftiging van schoolmeisjes over heel Iran te zullen verspreiden als meisjes naar school blijven gaan.

Alles ziet er naar uit dat de heersende criminele bendes schoolmeisjes aanvallen in een snode poging hen te intimideren en er van af te houden naar school te gaan. Ze vervangen de patrouilles van de zedenpolitie om het publiek te terroriseren en om verdere protesten en opstanden te voorkomen.