Iraniërs zijn hun Nieuwjaar ingegaan op 20 Maart. Moeders van vastzittende en geëxecuteerde politieke gevangenen hebben Nieuwjaar gevierd bij gevangenissen of naast de graven van hun kinderen.
Farangis Mazloum, moeder van de politieke gevangenen Soheil Arabi en Arsham Rezaii, vierde Nieuwjaar bij de Gohardasht Gevangenis in Karaj. Mevr. Mazloum vertelde dat ze hun “Tafel met de zeven S-en (Haft-seen)” niet bij de gevangenis mochten neerzetten en dit daarom iets verderop hadden gedaan.
Farangis Mazloum feliciteerde alle Iraniërs binnen en buiten Iran en sprak de wens uit dat het komende jaar het jaar van Iran’s vrijheid zal zijn. Ze zei: “Ik hoop dat we volgend jaar allen bij elkaar zullen zijn en dat alle Iraniërs samen zijn in blijheid en vrijheid.”

Sedigheh Maleki, de vrouw van politieke gevangene Hashem Khastar, en Fatemeh Sepehri, de zuster van Mohammad Hossein Sepehri, kwamen tijdens de jaarwisseling samen voor de Centrale Gevangenis van Mashhad (de Vakilabad Gevangenis).

De moeder en familieleden van de geëxecuteerde politieke gevangene Navid Afkari hebben Nowruz en de komst van het nieuwe jaar naast zijn graf gevierd.

Moeders van politieke gevangenen en martelaren zoeken gerechtigheid voor hun geliefden, die als onschuldigen en zonder eerlijk proces zijn gevangen gezet of geëxecuteerd door het religieuze regime.

Ook moeders van slachtoffers van de opstand van November 2019 hebben de graven van hun onschuldige kinderen bezocht en hen herdacht met de traditionele Haft-seen tijdens de jaarwisseling. Hieronder bevonden zich o.a. de moeder van Mehdi Nekouii, van Borhan Mansournia en van Reza Moazami.

Het religieuze regime heeft ook vlak voor het Perzische Nieuwjaar meerdere vrouwelijke politieke gevangenen het land uitgewezen, waaronder Maryam Akbari Monfared en Atena Daemi.
Maryam Akbari Monfared heeft drie dochters en kon ze niet ontmoeten tijdens de Nieuwjaars bezoeken.
De gevangenissen waar politieke gevangenen zijn opgesloten zijn klein, smerig en overvol, met grote kans op Corona besmetting, zoals in Iraanse gevangenissen in het hele land veel gebeurt.