12 juli 2018 – Er is nog steeds niets bekend over de twee Iraanse tieners die zeer waarschijnlijk zijn opgepakt door de veiligheidsdienst van het regime bij een vreedzaam protest in Juni: hun families worden steeds wanhopiger.
Reza Reyhani (17) en Khaled Khasraji (18) zijn spoorloos sinds hun deelname aan een demonstratie op 11 Juni door arbeiders van de Ahvaz National Steel Group, waarbij zij uitbetaling van achterstallig loon eisten.

Kort na hun verdwijning heeft Reyhani’s vader een audio bericht verstuurd waarin hij uitlegt dat de jongens vermist worden en dat ze tijdens de protestbijeenkomst gearresteerd zijn. Hij zei dat zijn grootste zorg is dat zij in levensgevaar zijn als gevolg van de slechte levensomstandigheden in de detentiecentra en hij sprak de wens uit dat de jongens in vrijheid gesteld worden.
De families van de jongens hebben een beroep gedaan op de veiligheidsautoriteiten van Ahvazi, maar hen is, zoals zeer vaak gebeurd, de gelegenheid ontzegd om naar hun vermiste verwanten te gaan zoeken in de detentiecentra.
Veiligheidsofficials in Ahvazi stellen dat ze geen informatie over de twee jongemannen hebben, maar men denkt dat dit onderdeel van een plan is om mishandeling van de mensen binnen de muren van de gevangenissen te verhullen.
Volgens de onafhankelijke vakbond van Iraanse arbeiders zijn ongeveer 50 werknemers van de National Steel Group tijdens de demonstratie van 11 Juni op het Kian Pars Plein in Ahvaz gearresteerd; nog tenminste 15 werknemers zijn door een speciale politie eenheid op 12 Juni gearresteerd toen zij de vrijlating eisten van hun gevangen genomen collega’s.
De arbeiders van de staalfabriek hielden deze tweede betoging voor het gouverneursgebouw van de Provincie Khuzestan, waarbij zij leuzen scandeerden voor de vrijlating van de gevangen genomen staalarbeiders, zoals video’s op de sociale media tonen.
Alle overige gedetineerden die bij de protesten betrokken waren, zijn ondertussen vrijgelaten, maar er is nog steeds niets bekend over de twee tieners, waardoor hun families het ergste vrezen.
De Protest Beweging.
Deze protesten van de staalarbeiders maken deel uit van een voortdurende protestbeweging in Iran die afgelopen December in gang is gezet. Mensen gingen de straat op uit protest tegen de plannen van het Iraanse regime subsidies voor de armen drastisch te verlagen en de militaire uitgaven te verhogen. Sindsdien gaan steeds meer mensen de straat op met steeds meer thema’s en onderwerpen waartegen gedemonstreerd wordt.
Al snel werd duidelijk dat de belangrijkste oorzaak van alle problemen waar het Iraanse volk mee geconfronteerd wordt, het Iraanse regime zelf is. Dus begonnen de betogers het vertrek te eisen van de dictators en op te roepen tot een Regime verandering.