20-07-2023 – Sarina Esmailzadeh (2 juli 2006 – 21 september 2022) was een 16 jarige teenager en een goede leerling van de Farzanegan school in Mehrshahr, Karaj. Zij is op 21 september door de IRGC veiligheidstroepen in Karaj tijdens de nationale protesten van 2022 gedood door slagen op haar hoofd met de wapenstok.

Sarina leefde samen met haar moeder en oudere broer. Haar vader, Aref Esmailzadeh, is in 2013 gestorven toen zij 7 was. Haar moeder is al lange tijd ernstig ziek door een hersentumor.

Volgens de berichten op Sarina’s Telegram en YouTube kanalen was zij een vrijheidslievende teenager die tegen de verplichte hijab was en meevoelde met de sociale problemen van het Iraanse volk. In een van haar video’s op YouTube zei ze: “Wij zijn niet zoals de generatie van 20 jaar geleden, die er geen weet van had hoe er buiten Iran geleefd werd. Wij weten wat er in de wereld gebeurt en we vragen ons af wat we allemaal minder hebben dan andere teenagers in de wereld, waardoor onze levenszorgen zo anders zijn.” In haar laatste video op Telegram (@sarinaez) zei ze: “Mijn vaderland voelt alsof ik verbannen ben.”

Sarina Esmailzadeh is in de middag van 21 september gedood, dus na de wrede dood van Mahsa Amini door de IRGC veiligheidstroepen en de start van de 2022 protesten in Iran. Na haar taalles ging zij samen met enkele vrienden naar een samenscholing dicht bij haar school om mee te doen aan de protesten. Bij deze protestbijeenkomst raakte Sarina ernstig gewond door ingrijpen van de veiligheidstroepen, die haar met de wapenstok tot bloedens toe op haar hoofd sloegen.
Haar vrienden hebben haar naar een van de huizen dichtbij de plaats van samenkomst gedragen om haar daar te behandelen, omdat er geen mogelijkheden waren haar naar het ziekenhuis te krijgen, maar Sarina is aldaar overleden.

Dezelfde dag om half 11 s’ avonds, hebben Sarina’s vrienden haar familie ingelicht over haar dood als gevolg van het moorddadig ingrijpen van de veiligheidstroepen. Tot dan was de familie niet op de hoogte van haar situatie. Aanwezigen bij de samenscholing hebben Sarina’s familie verteld dat haar lichaam per ambulance naar het ziekenhuis was gebracht. Tot in de ochtend van 23 september hebben officials van het ziekenhuis en het mortuarium geen enkele informatie aan de familie verstrekt over het hoe en wat van Sarina’s lichaam.

Op 23 september 2022 rond het middaguur hebben de veiligheidstroepen Sarina’s familie opgeroepen om snel naar de begraafplaats te komen om het lichaam van Sarina in ontvangst te nemen en te wassen. Nadat de familie was gearriveerd stonden de agenten hen niet toe vrienden en familiegenoten te informeren, zodat zij gedwongen waren de begrafenis alleen uit te voeren. Om Sarina te identificeren hebben de veiligheidsagenten haar gezicht aan de familie getoond, vol verwondingen en met een verbrijzeld rechter deel van haar voorhoofd.

Na haar begrafenis heeft Hossein Fazeli Harikandi, hoofd van de rechterlijke macht in Alborz, geoordeeld dat Sarina Esmailzadeh in de ochtend van 23 september in Karaj van het dak van het huis van haar grootmoeder is gesprongen en daarmee zelfmoord gepleegd heeft.

Volgens kennissen van de familie waren vele veiligheidsmensen, waaronder vrouwelijke agenten in burger, aanwezig op de begrafenisbijeenkomst in het huis van Sarina’s grootmoeder in Azimieh, Karaj. Zonder dat er naar gevraagd werd, vertelde haar moeder aan iedere aanwezige dat Sarina van het dak van het huis was gevallen. Dezelfde bronnen stelden dat alleen de verkondiging van deze versie van Sarina’s dood de overdracht van het lichaam van Sarina en haar begrafenis mogelijk hadden gemaakt. Haar familie moest ook nog onder dwang dezelfde toedracht voor de camera vertellen. Ze dreigden haar moeder dat ze haar zoon en broer van Sarina nooit meer zou zien als ze niet aan hun wensen zou voldoen.

Sarina is begraven in een dubbelgraf naast haar vader op het Behesht Sakineh kerkhof in Karaj.

Sarina’s klasgenoten hebben op de 40ste dag na haar overlijden een herdenkingsceremonie gehouden en zij hebben de foto van Khamenei van de muur in de klas gehaald en in de plaats daarvan een foto van Sarina opgehangen. Een van Sarina’s klasgenoten schreef: “De lente is op komst. We horen het!! Zelfs als je ons doodt, zelfs als je onze hoofden afhakt, zelfs als je ons raakt, wat ga je doen met de onvermijdelijke jonge uitlopers?”