Staatsveiligheidstroepen hebben Aziz Ghasemzadeh, woordvoerder van de Beroepsassociatie van Leraren in de Provincie Gilan, gearresteerd.
De Coördinatie Raad van de Leraren Vakbonden heeft bekendgemaakt dat Aziz Ghasemzadeh “op zondagmiddag thuis is gearresteerd en naar een onbekende plek is overgebracht”. Het is niet duidelijk welk onderdeel van de veiligheidstroepen de arrestatie heeft verricht, maar “Aziz Ghasemzadeh’s persoonlijke bezittingen zijn in beslag genomen.”
De arrestatie heeft plaatsgevonden in een periode dat Iraanse leerkrachten acties ondernemen voor hogere salarissen en voor wetgeving over het instellen van een classificatie en salarisschalen systeem. Zij eisen algehele uitvoering van Artikel 30 van de Iraanse Grondwet, dat de regering opdraagt “alle burgers gratis onderwijs te verlenen tot aan de middelbare school”.
Deze eis is des te belangrijker nu verschillende schoolkosten sommige families, vooral uit de arbeidersklasse en armere wijken, dwingen hun kinderen niet meer naar school te sturen.
Aziz Ghasemzadeh, die ook al in 2017 vervolgd is voor zijn vreedzame activiteiten, heeft enkele dagen geleden een kritisch stuk geschreven over het classificatie en salaris plan: “Het is valse hoop te verwachten dat veranderingen in het onderwijssysteem voordelig uitvallen voor de leerkrachten; als echter de protesten heviger worden, kan de machtsbalans alle kunstgrepen tegen de lerarenbelangen ongedaan maken.”
In de recente jaren van verdiepende economische crisis en grotere armoede in meerdere delen van de samenleving , hebben de Iraanse leerkrachten vele vakbondsprotesten gehouden tegen de oplopende kosten van levensonderhoud, veelal beantwoord met hardhandig optreden van veiligheidstroepen.

Aziz Ghasemzadeh