Volgens verslagen zouden vele gedetineerden in Zahedan ernstige verwondingen hebben opgelopen, zoals botbreuken en bewustzijnsverlies, door aanhoudende marteling.

Volgens de Iranian Human Rights Society zijn de omstandigheden van meer dan 500 gedetineerden van de protesten van vrijdag 20 oktober in Zahedan schrijnend. Uit ontvangen informatie blijkt dat veiligheidsbeambten de gedetineerden aan marteling en ander geweld hebben blootgesteld. Het is het vermelden waard dat veel van deze gedetineerden jonger zijn dan 18 jaar, kinderen dus.

Regeringsbeambten zijn furieus over de protesten in Zahedan en willen wraak nemen op de gedetineerden. Ze proberen verdere protesten in Zahedan en andere steden in de provincie Sistan en Beloetsjistan te voorkomen met behulp van wijdverbreide arrestaties en brute marteling.

Volgens verslagen zouden vele gedetineerden in Zahedan ernstige verwondingen hebben opgelopen, zoals botbreuken en bewustzijnsverlies, door aanhoudende marteling. Één van de verslagen vermeldt dat verscheidene gevangengehouden kinderen botbreuken hebben opgelopen en dat hun geen medische hulp is verleend. Vele gevangenen zijn al overgebracht naar centrale en correctieve gevangenissen. De meeste families weten niets over het lot van hun kinderen en geen enkele organisatie geeft hun een duidelijk antwoord.

Wijdverbreide arrestaties na protesten op vrijdag 20 oktober
Na de demonstraties van vrijdag 20 oktober 2023 in Zahedan hebben de leiders van het regime wijdverbreide arrestaties in deze provincie uitgevoerd. Deze demonstraties vonden plaats na het vrijdaggebed op de straten dicht bij de Makki-moskee in Zahedan. Veiligheidsbeambten vielen de demonstranten aan en arresteerden sommigen van hen. Onder de gevangenen bevinden zich minstens 5 kinderen en tieners jonger dan 18.

Veiligheidsbeambten brachten de gedetineerden over naar onbekende locaties met bussen die eerder voor dat doel waren voorbereid. Velen onder de gedetineerden werden ernstig geslagen en mishandeld door de onderdrukkende beambten tijdens hun arrestatie.

Sinds de namiddag van vrijdag 20 oktober 2023 hebben veiligheidsbeambten ook wijdverbreide arrestaties in de stad Zahedan uitgevoerd. Veel burgers van Zahedan zijn gearresteerd zonder reden en overgebracht naar vooralsnog onbekende locaties.