Vele vrouwen in Mashhad zijn gedagvaard en gearresteerd voor het plaatsen van foto’s van zichzelf op hun persoonlijke Instagram adressen. De vrouwen droegen geen gezichtsbedekking op de foto’s.

De plaatsvervangend officier van justitie van de provincie Khorasan Razavi, Ghanbari Rad, heeft bekend gemaakt dat een groot aantal vrouwen in de provincie is geïdentificeerd, gedagvaard en gearresteerd, omdat zij “op sociale media hun hijab hadden afgedaan”.
Volgens Ghanbari Rad zijn sommige vrouwen op criminele en veiligheidsgronden in de gevangenis gezet en zijn anderen weer op borg vrijgelaten. De vrouwenzaken zijn aan het gerechtshof voorgelegd om vonnis te wijzen.

Ghanbari Rad heeft ook verklaard dat nog meer vrouwen zijn geïdentificeerd, al voor het gerecht verschenen zijn en hun spijt hebben betuigd. Hun gerechtelijke vervolging is opgeschort en zij moeten culturele klassen gaan volgen (Officieel nieuwsagentschap IRNA, 15 juni 2020).
Volgens het artikel in Women’s News zijn de veiligheidspolitie en de geheime dienst van de provincie Khorasan Razavi betrokken geweest bij de arrestatie van de vrouwen. Het artikel vermeldt geen exact aantal gevangen genomen burgers, noch de identiteit van de vrouwen.
Ramin Pashaei, de verantwoordelijke voor het sociale domein van FATA, de Iraanse cyber politie, heeft verklaard: “Wat betreft het afdoen van gezichtsbedekkende kleding op internet, moet worden opgemerkt dat dit valt onder een set van abnormaliteiten, dat hierop gehandhaafd zal worden en dat de politie hiertegen voortvarend zal optreden”.
Hiervoor had de FATA Politie Chef Turaj Kazemi al gezegd dat het een misdaad is persoonlijke beelden op sociale media weer te geven van vrouwen die ongepaste kleding dragen (19 mei 2020, staatsgecontroleerde website Asre Pouya).
In een notitie noemde Hojjatullah Zakir, een van de religieus leiders van het regime, het niet dragen van de hijab “schaamteloos” en hij beledigde Iraanse vrouwen door te zeggen:” De zomer komt er weer aan en omdat het warmer wordt, verschijnt ook de schaamteloosheid weer. Vele vrouwen en meisjes met walgelijke bedekking – en soms zelfs onbedekt – zullen weer in de stad en in de auto’s gezien worden. De belangrijkste oorzaak van veel sociale, familiaire en individuele schade is juist het onbedekt zijn”. (16 juni 2020, Entekhab, staats gecontroleerd nieuwsagentschap).
Hij gaf toe dat de binnenlandse repressie en de druk op Iraanse vrouwen door de verplichte gezichtsbedekking niet effectief is door te zeggen: “De grote brutaliteit van vrouwen bij het niet volgen van de kuisheid en hijab wetten, houdt zeker verband met het handelen van sommige politici, officials en overheidsinstellingen in de laatste tientallen jaren. Zij hebben deze culturele categorie tot een politieke gemaakt, wat tot politieke uitbuiting heeft geleid. De 26 verantwoordelijke instellingen zijn nalatig en ineffectief geweest, omdat geen enkele de wet in dit opzicht toegepast heeft”.

Interne repressie en in het bijzonder de onderdrukking van vrouwen, is een van de steunpilaren van de Mullah’s bij de handhaving van hun macht.