Adel Asakereh, een burger activist en leraar in de rurale gebieden van Khuzestan, is door het Openbare Revolutionaire Hof van Shadegan, gelegen in de zuidwestelijke Provincie Khuzestan, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar.
Adel Asakereh is beschuldigd van “vervorming van de publieke mening door het beledigen van de Leider, officials en agenten van het regime en door tegen de nationale veiligheid te handelen.” De beschuldigingen en de hieruit voortvloeiende uitspraak zijn gebaseerd op de activiteiten op sociale media van deze burger activist.

Mr. Asakereh is een afgestudeerd historicus en gaf les op een dorpsschool in Saf’heh, vlakbij Shadegan. Nadat hij zijn werk daar was begonnen, heeft hij veel kritische stukken op internet gepubliceerd over autoriteiten die het land van de boeren plunderen in deze regio en veel geld spenderen aan religieuze opleidingscentra, terwijl de gewone burger in de provincie onder slechte economische condities in armoede en gebrekkigheid moet zien te overleven.
Veel land rondom het dorp Saf’heh is geconfisqueerd, maar de dorpelingen weigeren hun land op te geven. Het dorp Saf’heh is tegenwoordig geheel omsloten door suikerriet velden van een groot bedrijf en heeft een gebrek aan water en energie.
Mr. Asakereh is gearresteerd op 5 mei 2019, is vervolgens enige maanden ondervraagd, toen in staat van beschuldiging gesteld en in isolatie opgesloten. Hij is tijdelijk op borgtocht vrij geweest en vervolgens veroordeeld toen zijn zaak voorkwam.
Dit is bepaald niet de eerste keer dat een burger activist een zware straf krijgt voor kritiek op de officials van het regime en het zich uitspreken over de verschrikkelijke levensomstandigheden van de burgers van Iran.