Toomaj Salehi

Veiligheidsbeambten van de Centrale Gevangenis van Isfahan hebben de beroemde Iraanse rapper Toomaj Salehi gemarteld. Ze probeerden hem te dwingen een bekentenis op tv af te leggen. De ernst van zijn marteling is zodanig dat 4 van zijn vingers zijn gebroken.

De populaire musicus is nu 6 dagen in hongerstaking in de A.D.-vleugel in de Centrale Gevangenis van Isfahan. Toomaj is op 30 november 2022 gearresteerd door veiligheidsbeambten.

De gevangenismedewerkers waren van plan hem te dwingen een valse bekentenis te doen op het door de staat gerunde IRIB TV. Toomaj Salehi is blootgesteld aan ernstige fysieke en psychische marteling en verkeert qua gezondheid in een beroerde toestand.

Toomaj Salehi is geboren in 1990 en is bekend door het maken van rapmuziek tegen de Iraanse autoriteiten. In zijn raps deelt Toomaj de pijn van zijn volk en de Iraanse maatschappij, waarnaast hijĀ het Iraanse beleid verwerpt.

In zijn muziek sprak hij zich uit tegen onderdrukking, corruptie, armoede en straffeloosheid, en riep hij op tot verantwoordelijkheid. In een van zijn werken, Normal, verwees hij naar de verkruimelende economie van Iran, die getuigt van het jarenlange wanbeleid van het regime.

Rappend in Farsi zegt hij: “Hier zijn mensen enkel in leven. Ze hebben geen leven. Onze kinderen slapen ’s nachts met honger. Sorry, maar hoe slaapt je geweten ’s nachts?”

Salehi werd gearresteerd op 13 september 2021 nadat een tiental veiligheidsagenten zijn huis in de centraal-Iraanse stad Isfahan binnenviel en hem naar een onbekende locatie meenam.