donderdag 01 maart 2012 16:57 Acht Nederlandse Europarlementariërs hebben de Nederlandse regering opgeroepen om een zieke en gewonde inwoners van kamp Ashraf toe te laten in Nederland. Op initiatief van Europarlementariër Peter van Dalen is vandaag een brief aangeboden aan premier Mark Rutte. Van Dalen: ,,Het kamp wordt eind april gesloten. Zo’n 900 inwoners van Ashraf hebben een band met EU landen. We moeten hen helpen zo spoedig mogelijk terug te keren naar Europa. Een aantal van hen heeft banden met Nederland: ons land moet snel diegenen opnemen die ziek en gewond zijn.”
Kamp Ashraf is een 30 jaar oud vluchtelingenkamp op Iraaks grondgebied waar bijna vier duizend leden van de Iraanse oppositie zitten die gevlucht zijn voor vervolging in hun thuisland. Het Europees Parlement nam op 24 april 2009 een resolutie aan waarin het de Iraakse regering wijst op haar verplichtingen voor een humanitaire behandeling van de inwoners van Ashraf. De Secretaris Generaal van de VN, Ban Ki-Moon en EU Hoge Vertegenwoordiger, Catherine Ashton hebben de Europese lidstaten opgeroepen om de vluchtelingen van Ashraf te accepteren en te verdelen onder elkaar om ze zo een kans te bieden voor een betere toekomst. De vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, heeft de inwoners van kamp Ashraf als internationale vluchtelingen erkend.

Toekomst

Volgens Van Dalen moet Nederland daar zijn steentje bijdragen aan een betere toekomst voor de inwoners. ,,Zo’n 900 inwoners van Ashraf hebben een band met EU landen. Bijvoorbeeld omdat hun kinderen daar wonen, of omdat ze er zelf hebben gewoond. Het is nu zaak met name de zieken en gewonden onder hen snel te helpen. Het is mogelijk om functionarissen van ons consulaat in Bagdad naar Ashraf te sturen. Zij kunnen de identiteit van deze mensen vaststellen, een visum uitvaardigen en de mensen naar Nederland brengen.”

Sommige EU landen hebben al dergelijke stappen ondernomen voor de inwoners. Italië heeft een aantal gewonde kampbewoners geaccepteerd voor behandeling in een ziekenhuis in Rome, waardoor hun leven is gered. Ook België heeft een aantal vluchtelingen opgenomen. Van Dalen: ,,Dit voorbeeld moeten wij volgen. Elk jaar overlijden mensen in Ashraf door gebrek aan medische verzorging. Het Iraakse leger is ook al meermalen met veel geweld het kamp binnengetrokken. Niemand staat te wachten op een nieuwe geweldsuitbarsting. Daarom roepen wij de regering op positief te reageren op de oproep van de VN en de EU voor het accepteren van een aantal vluchtelingen, met name de meest zwakkeren onder hen.”