december 2021

De gevangenen in de vrouwenvleugel van de centrale gevangenis van Urmia startten een fel protest op vrijdag 3 december 2021, waarbij ze hun dekens in brand zetten.

Soldaten grepen gewelddadig in en doofden het protest. Een geïnformeerde bron in de centrale gevangenis van Urmia zei dat de soldaten sommige vrouwelijke gevangenen ernstig hebben mishandeld.

De nieuwe gevangenbewaarder van de centrale gevangenis van Urmia, Bakhshi, en het hoofd van de vrouwenvleugel van de Urmia-gevangenis, Bodaghi, hebben sommige gevangenen ertoe gedwongen papieren te ondertekenen en te zweren niet aan protesten deel te nemen.

Het protest volgde op nieuwe beperkingen die aan de vrouwen zijn opgelegd omdat ze afwezig waren bij Koran-lessen. De autoriteiten hebben hun toegang tot frisse buitenlucht verminderd tot twee uur per etmaal. Ze hebben ook voor de gevangenen de frequentie van telefoneren beperkt tot 1 keer per 3 dagen. Daarnaast hebben ze verboden dat gevangenen tussen kamers bewegen.

De vrouwenvleugel van de centrale gevangenis van Urmia heeft 4 kamers, allemaal zonder airconditioning. Er zijn 36 bedden in elke kamer. Meer dan 330 vrouwen zijn opgesloten in deze 4 kamers, waarin maximaal 144 bedden staan. Daarom heeft de beperkte toegang tot frisse buitenlucht het leven voor de vrouwen in deze vleugel erg moeilijk gemaakt. Zij moeten 22 uur per etmaal in deze overvolle, kleine omgeving zonder airconditioning blijven.

De autoriteiten die de leiding hebben over de centrale gevangenis van Urmia hebben in oktober de druk op de vrouwelijke gevangenen verhoogd.

Vrouwen in de centrale gevangenis van Urmia weigerden op 16 en 17 oktober 2021 hun voedsel uit protest tegen de nieuwe beperkingen. Hierna heeft het hoofd van de vrouwenvleugel de gedetineerden bedreigd.

De centrale gevangenis van Urmia is een van de beruchtste gevangenissen in Iran waarin politiek gevangenen en gewone gevangenen door elkaar in dezelfde kamer worden opgesloten, Dit is in strijd met het principe van de scheiding van misdaden.