Het Iraanse ministerie van Inlichtingen is weer begonnen met het dagvaarden en opnieuw arresteren van demonstranten die tijdens de november 2019 Iranprotesten werden vastgehouden.
Reza Ramezan Zadeh behoort tot degenen die het Iraanse ministerie van Inlichtingen heeft ondervraagd en gedreigd opnieuw te arresteren.
De agenten en ondervragers van het Iraanse ministerie van Inlichtingen hebben de afgelopen twee maanden de arrestanten van de november-2019-protesten gedagvaard. De MOIS-agenten hebben deze personen bedreigd en onder druk gezet om af te zien van alle verdere activiteiten en deelname aan protesten.
Op donderdag 25 november 2021 werd Reza Ramezan Zadeh ontboden in de Evin-gevangenis. Agenten van het ministerie van Inlichtingen ondervroegen hem. Zij zeiden hem zich van alle activiteiten te onthouden, anders zou zijn voorwaardelijke invrijheidstelling worden ingetrokken en zou hij naar de gevangenis worden teruggestuurd.
Het ministerie dagvaardde hem per telefoon.
Reza Ramezan Zadeh werd gearresteerd tijdens de landelijke protesten in november 2019. Agenten van het Iraanse ministerie van Inlichtingen arresteerden hem op 23 november 2019 in Teheran. De 15e Afdeling van het Revolutionaire Hof van Teheran veroordeelde hem tot drie jaar gevangenisstraf.
De heer Ramezan Zadeh werd vervolgens overgebracht naar de penitentiaire inrichting van Groot-Teheran. Hij werd op 19 mei 2021 voorwaardelijk vrijgelaten uit de GTP, nadat hij de helft van zijn gevangenisstraf had uitgezeten.

Schokkende berichten over doden en martelingen van demonstranten tijdens de protesten in Iran in november 2019

In zijn laatste rapport, uitgebracht op 19 februari 2020, schreef de speciale VN-rapporteur over de situatie van de mensenrechten in Iran, Javaid Rehman, dat hij “geschokt” was over het aantal doden, acute verwondingen en mishandeling van personen die tijdens de protesten van november 2019 werden vastgehouden.

“Volgens berichten worden gedetineerden gemarteld of ondergaan zij andere vormen van mishandeling, soms om gedwongen bekentenissen af te dwingen.”

Rehman zei in zijn verslag: “Er zijn ook berichten over het ontzeggen van medische behandeling, onder meer voor verwondingen die zijn veroorzaakt door buitensporig geweld van de veiligheidstroepen, waarbij sommige andere gedetineerden in totale afzondering worden vastgehouden of worden onderworpen aan gedwongen verdwijning.

Rehman verklaarde dat hij “bezorgd is over berichten dat families van personen die door de veiligheidstroepen zijn gedood, zijn bedreigd om zich niets verder te vertellen”.

Javaid Rehman schreef in zijn verslag dat in de dagen na de protesten beelden en verslagen opdoken die de brutale methoden van de veiligheidstroepen aantoonden, waaronder het gericht schieten op ongewapende burgers.