Drie politieke gevangenen, namelijk Arghavan Fallahi, Parvin Mirasan en Nasim Gholami Simiyari, worden momenteel in een staat van onzekerheid vastgehouden in de vrouwengevangenis van Evin.
Arghavan Fallahi en Parvin Mirasan zitten al 15 maanden vast in een staat van onzekerheid sinds hun arrestatie. Ze werden samen met de vader en broer van Arghavan Fallahi op 4 november 2022 gearresteerd door veiligheidstroepen tijdens protesten in Isfahan, centraal Iran.
Arghavan Fallahi wordt beschuldigd van het verspreiden van “propaganda tegen de staat”, “het plegen van misdaden tegen de interne en externe veiligheid” en “lidmaatschap van oppositiegroepen”.
Parvin Mirasan, 66 jaar oud, heeft een gezamenlijke zaak met Arghavan Fallahi, haar vader en broer. Ze lijdt aan diabetes, de ziekte van Parkinson, gewrichtsaandoeningen en neurologische stoornissen, maar ze is tot nu toe verstoken gebleven van adequate medische zorg en behandeling.
Parvin Mirasan werd op 4 november 2022 tijdens de protesten in Isfahan gearresteerd. Ze werd aanvankelijk 28 dagen lang in eenzame opsluiting gehouden voordat ze werd overgebracht naar de Adelabad-gevangenis in Shiraz. Na enige tijd werd ze overgeplaatst naar de vrouwengevangenis van Evin.
Nasim Gholami Simiyari
In december 2023 werd ze voor het gerechtshof van Evin gebracht op beschuldiging van “Bagh-ye”, of gewapende opstand, een aanklacht die kan leiden tot zware straffen, waaronder executie, kruisiging, amputatie van de rechterhand en linkervoet, of interne verbanning.
Nasim Gholami Simiyari, 35 jaar oud, werd half mei 2023 gearresteerd op beschuldiging van samenwerking met een van de oppositiegroepen in Teheran.
In november begon ze een hongerstaking om te protesteren tegen het feit dat de autoriteiten haar zaak niet onderzoeken. Na twee weken beloofden de autoriteiten aan haar eis tegemoet te komen, waardoor ze haar hongerstaking beƫindigde.