Steun Mensenrechten

Stop maatschappelijk geweld

Studentenactivist veroordeeld voor deelname aan protesten in november 2019

Marjan Es’haghi, student politieke wetenschappen aan de Universiteit van Teheran, heeft een gevangenisstraf van in totaal 5 jaar gekregen voor deelname aan de protesten van November 2019.
Afdeling 15 van het Revolutionair Hof van Teheran veroordeelde Marjan Es’haghi op 11 November tot 1 jaar gevangenisstraf en 4 jaar voorwaardelijk. Zij is gearresteerd toen zij de campus verliet na te hebben deelgenomen aan een studentenbijeenkomst op het terrein van de Universiteit van Teheran op 17 November 2019.

Lees meer...

Mensenrechten in Iran in de schaduw van COVID-19

De pandemie heeft vele sectoren en activiteiten over de hele wereld getroffen, en we weten nog steeds niet hoe lang ze bij ons zal blijven. Een gebied dat nauwelijks wordt opgemerkt, maar toch het zwaarst wordt getroffen, is de mensenrechten, schrijft Mohsen Behzad Karimi.
Afgelopen november heeft het Iraanse regime een van de meest wijdverbreide opstanden van de afgelopen decennia meegemaakt. Het werd al snel een van de bloedigste opstanden in de recente Iraanse geschiedenis.


De islamitische 'burgerwachten' en milities, samen met de Islamitische Revolutionaire Garde en andere parallelle inlichtingendiensten, en de brute politie- en onderdrukkingstroepen die door het regime van de ayatollahs zijn opgericht om de voortzetting van het vier decennia durende ijzeren vuistbewind te garanderen, hebben in de vroege uren van de opstand een gecoördineerd, wijdverbreid en genadeloos optreden tegen vreedzame betogers gelanceerd.
Het heeft de veiligheidstroepen echter enkele dagen gekost om de controle te herwinnen en de demonstranten het zwijgen op te leggen.

Lees meer...