Steun Mensenrechten

Stop maatschappelijk geweld

Bahiyeh Namjoo: Mijn Drie Zoons zijn in Levensgevaar in de Gevangenissen van het Iraanse Regime. Ze zijn Onschuldig.

De broers Afkari, van rechts naar links: Habib (27 jaar gevangenisstraf), Navid (tweevoudige executie) en Vahid (54 jaar gevangenisstraf)


Bahia Namjoo, de moeder van Navid Afkari, een 27 jarige Iraanse worstelaar die veroordeeld is tot “tweevoudige executie”, vertelde dat haar zoons zijn gemarteld teneinde tegen elkaar te getuigen en dat een van haar zoons twee maal heeft geprobeerd in de gevangenis zelfmoord te plegen. Hij heeft gezegd dat hij alleen maar een eerlijk proces wilde.
Mevr. Namjoo heeft ook bekend gemaakt dat naast haar drie zoons ook haar echtgenoot en een schoonzoon zijn gearresteerd.
Navid Afkari Sangari is tot een “dubbele doodstraf” veroordeeld vanwege zijn deelname aan de landelijke protesten in augustus 2018. Zijn broer Vahid Afkari Sangari is veroordeeld tot 54 jaar detentie en zijn andere broer Habib tot 27 jaar. Alle drie de broers zijn ook nog veroordeeld tot 74 zweepslagen.

Lees meer...

Inhumane straffen gebruikt als middel om vrouwelijke politieke gevangenen de mond te snoeren

Faranak Jamshidi, lid van de Green Society in Kurdistan en milieu activiste, is op 28 Juni 2020 gearresteerd door agenten van de inlichtingendienst van Sanandaj, de hoofdstad van de provincie Kurdistan. De verhoren zijn nog steeds bezig en zij heeft meerdere dagen vastgezeten op het bureau van de inlichtingendienst in Sanandaj. De milieu activiste is beschuldigd van “propaganda tegen de staat en handelen tegen de nationale veiligheid.”  

Volgens Koerdische mensenrechten netwerken zijn tenminste 46 Koerdische burgers in verschillende steden van Kurdistan in de maand juli gearresteerd door veiligheidstroepen, op beschuldiging van politieke, ideologische, vakbondsgerelateerde en burgerrechten activiteiten.

Lees meer...

Iran: Vrouwelijke mensenrechten verdedigers die gevangen zitten, verder de mond gesnoerd te midden van de COVID-19 pandemie

Terwijl een tweede coronagolf het land overspoelt, blijven vrouwelijke mensenrechten verdedigers slecht behandeld worden en worden nieuwe tenlasteleggingen geuit om hun gevangenisduur te verlengen.


De wereld is in de greep van een pandemie die gevangenen, waaronder mensenrechten verdedigers en gewetensbezwaarden, zeer kwetsbaar maken te midden van de overige bevolking in de Golf Regio en buurlanden. Omdat de COVID-19 pandemie in maart 2020 snel om zich heen greep, heeft het Golf Centrum voor Mensenrechten (GCHR) de autoriteiten in de regio opgeroepen alle gevangenen die geen risico zijn voor de samenleving in vrijheid te stellen. GCHR is ook bezorgd over een nieuwe trend in Iran om reeds gevangen zittende vrouwelijke mensenrechten verdedigers meer straf op te leggen, waardoor zij niet in aanmerking komen voor verlof tijdens de pandemie.
In Iran heeft de COVID-19 crisis al snel een tweede piek bereikt, omdat de gezondheidszorg infrastructuur zeer ondermaats is na jaren van sancties, corruptie en de halsstarrigheid van de staat ten opzichte van internationale verplichtingen. Iraanse autoriteiten hebben het land onder strikte wetten en praktijken gesteld, die gebaseerd zijn op discriminatie, scheiding en verwerping van vrouwenrechten, hierbij massale mensenrechten schendingen in binnen- en buitenland begaand.

Lees meer...

Burger Activist uit zuidwest Iran veroordeeld tot 9 jaar Gevangenisstraf

Adel Asakereh, een burger activist en leraar in de rurale gebieden van Khuzestan, is door het Openbare Revolutionaire Hof van Shadegan, gelegen in de zuidwestelijke Provincie Khuzestan, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar.
Adel Asakereh is beschuldigd van “vervorming van de publieke mening door het beledigen van de Leider, officials en agenten van het regime en door tegen de nationale veiligheid te handelen.” De beschuldigingen en de hieruit voortvloeiende uitspraak zijn gebaseerd op de activiteiten op sociale media van deze burger activist.

Lees meer...

Vrouwen gearresteerd voor het plaatsen van foto’s zonder gezichtsbedekking op sociale media.Vrouwen gearresteerd voor het plaatsen van foto’s zonder gezichtsbedekking op sociale media.

Vele vrouwen in Mashhad zijn gedagvaard en gearresteerd voor het plaatsen van foto’s van zichzelf op hun persoonlijke Instagram adressen. De vrouwen droegen geen gezichtsbedekking op de foto’s.


De plaatsvervangend officier van justitie van de provincie Khorasan Razavi, Ghanbari Rad, heeft bekend gemaakt dat een groot aantal vrouwen in de provincie is geïdentificeerd, gedagvaard en gearresteerd, omdat zij “op sociale media hun hijab hadden afgedaan”.
Volgens Ghanbari Rad zijn sommige vrouwen op criminele en veiligheidsgronden in de gevangenis gezet en zijn anderen weer op borg vrijgelaten. De vrouwenzaken zijn aan het gerechtshof voorgelegd om vonnis te wijzen.

Lees meer...