9 mei 2010 – De Iraanse autoriteiten hebben op zondag vijf Koerdische politieke gevangen opgehangen. Iran zegt dat ze lid zijn van de pro-Koerdische groepering PJAK. PJAK waarschuwde Iran eerder nog om hun leden niet te executeren.

Farzad Kamangar, Ali Haydarian, Farhad Vakili, Shirin Alam- Houli and Mehdi Eslamian werden ervan beschuldigd lid te zijn van de Partij voor een Vrije Leven van Koerdistan (PJAK), die nauwe banden heeft met de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK). Eslamian zou echter lid zijn van de beweging Tondar.

Iran ziet de PJAK als een terroristische groep gesteund door Amerika en beschuldigt de beschuldigden van het uitvoeren van bomaanslagen tegen Iran. Er zijn de afgelopen jaren regelmatig botsingen geweest. Op 5 mei kwamen vijf PJAK-strijders om in de Kermanshah provincie en op 21 april werden drie Iraanse soldaten doodgeschoten in Khoy.

Volgens de pro-Koerdische website Kurdishrights.org zijn de nieuwe executies onderdeel van een intimidatiecampagne tegen etnische minderheden in Iran. Daarnaast zijn er nog 15 Koerdische gevangenen die de doodstraf kunnen krijgen. Westerse mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International hebben het Iraanse beleid veroordeeld en hebben Iran opgeroepen om geen politieke gevangenen meer te executeren.