Faranak Jamshidi, lid van de Green Society in Kurdistan en milieu activiste, is op 28 Juni 2020 gearresteerd door agenten van de inlichtingendienst van Sanandaj, de hoofdstad van de provincie Kurdistan. De verhoren zijn nog steeds bezig en zij heeft meerdere dagen vastgezeten op het bureau van de inlichtingendienst in Sanandaj. De milieu activiste is beschuldigd van “propaganda tegen de staat en handelen tegen de nationale veiligheid.”

Volgens Koerdische mensenrechten netwerken zijn tenminste 46 Koerdische burgers in verschillende steden van Kurdistan in de maand juli gearresteerd door veiligheidstroepen, op beschuldiging van politieke, ideologische, vakbondsgerelateerde en burgerrechten activiteiten.

Ook zijn 19 Koerdische burgers door de rechterlijke macht veroordeeld tot in totaal 71,5 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor hun politieke en burgerrechten activiteiten en is een geloofsactivist ter dood veroordeeld. Eerder al, op 12 november 2019, werd Parisa Seifi, een Koerdische artiest, gearresteerd en veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf.

Mojgan Kavousi, een Koerdische schrijver en onderzoeker, is gearresteerd in Marivan-Javanroud op beschuldiging van het publiceren van beelden van martelaars van de opstand in november 2019. Aanvankelijk was zij tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar in hoger beroep is hier door de autoriteiten 6 jaar en 3 maanden van gemaakt.