15 mei 2010 – Saeed Massouri, een Iraanse politieke gevangene sinds 2001 veroordeeld tot executie, schreef op 12 mei een brief vanuit Gohardasht gevangenis over de executie van de 5 Koerden die wegens politieke redenen door het regime vorige week werden geëxecuteerd.
Massouri begint zijn brief: “Op het moment dat het land zich in een ernstige onrust bevindt, kwam ik op hoogte van de executie van mijn vrienden en kennissen met wie wij jaren in de zelfde gevangeniscellen waren in Sectie 209 (van het Evin-gevangenis in Tehran, red.).” Maar volgens Saeed veroorzaakt een dergelijke executie hem enkel meer motivatie in zijn strijd.

Saeed Massouri zegt: “Waarschijnlijk denken ze dat ze door hen te executeren ze ons en onze volk kunnen bang maken. Maar schaamte voor ons indien wij in plaats van meer gemotiveerd te worden door de executie van onze vrienden, landgenoten en kamaraden wij bang zouden worden. Integendeel, wat moet er gedaan worden in tijden dat een volk geen andere lot heeft dan gevangen, gemarteld en geëxecuteerd te worden, enkel om als mens te kunnen leven, en wanneer dit de prijs is dat betaald moet worden voor de geringste poging om vrij te zijn en mensheid te hebben? Waar trekken diegene die blijven zwijgen wanneer tergelijke misdrijven worden gepleegd de grens tussen mens zijn of niet?”

Hij vervolgt zijn brief, dat waarschijnlijk hem enkel meer onder druk zal zetten, als volgt: “Hitler eindigde met het vermoorden en verwonden van honderdduizenden mensen alvorens mensen die het zouden hebben moeten geweten tot het besef kwamen dat hij niet waardig was om te respecteren en dat onderhandelingen met hem zinloos waren. Moeten dergelijke kosten opnieuw worden gemaakt?”

Ten slotte schrijft Massouri: “In ieder geval, wat mijzelf betreft, wil ik duidelijk zijn over de mate van angst dat deze executies echt inprent in mij: Ik verklaar dat na de ophangingen van deze vijf, ik meer dan klaar ben om de zesde te zijn om de strop te kussen.”

“Land leve hun geheugen en dat van al degenen wiens bloed stroomt door de aderen van de geschiedenis.”

Saeed Massouri
Gohardasht Gevangenis