30 november 2018

Op zaterdag 24 november zijn twee jonge arme Baluchi op de weg van Irandegan naar Khash in de provincie Sistan en Baluchestan levend verbrand in hun met brandstof geladen auto, toen de onderdrukkingsmacht de auto beschoot die vervolgens vlam vatte. Op dezelfde dag hebben de moordenaars van het regime op twee jongemannen geschoten en hen zwaar verwond, omdat ze enkele zakken tabak in hun auto vervoerden. Meerdere auto’s van Baluchi landgenoten werden hierbij geraakt.
Het zijn maar een paar voorbeelden van de eindeloze serie misdaden van het regime in de provincie Sistan en Baluchestan:

De dood van een jongeman in Khash op 20 november, die 10 liter brandstof bij zich zou hebben; de verbranding van twee jonge mensen in hun auto op 15 oktober op de weg van Iranshahr naar Sarbaz; de dood van een jongeman en de verwonding van een ander op 30 mei op de weg van Mehrestan naar Saravan; de dood van twee jonge mensen uit Dashtiari op 25 mei; de verwondingen van een vrouw op de vrijdagse bazaar van Iranshahr door ongericht schieten op een auto op 24 mei; het neerschieten van een jonge Baluchi arbeider in Saravan op 22 mei omdat hij een paar dozen mango’s bij zich had; de dood van een jongeman in de stad Saravan door gericht vuur op 10 mei, omdat hij vier zakken rijst in zijn auto zou hebben; de dood van een Baluchi medemens door geweervuur op de weg naar Khash op 27 april en het verwonden van de autobestuurder die zijn geld verdiende als taxichauffeur; het vuren op een Baluchi medemens uit het dorp Qasr Qand op 30 maart, omdat hij tien zakken rijst in zijn auto had: allemaal misdaden tegen Baluchi landgenoten door het religieus fascisme dat heerst over Iran.De criminele heersers over het land schieten op hardwerkende Baluchi jongeren die door de ernstige werkeloosheid en armoede geen andere keus hebben dan met gevaar voor hun leven te handelen in een beetje brandstof en andere producten die de bevolking nodig heeft. De werkeloosheid is 100% in sommige delen van de provincie.
Alim Yarmohammadi, parlementslid voor het regime uit de provincie Sistan en Baluchestan, gaf een tijdje geleden toe dat “meer dan 95% van de mensen in de provincie geen toegang heeft tot degelijk voedsel en dat 75% van de mensen onder de armoedegrens voor voedselveiligheid zit, te vergelijken met de situatie in sommige delen van Afrika. Werkgelegenheid is er nauwelijks: er is geen industrie en geen landbouw” (Staatsmedia, 14 oktober 2018).
Sistan en Baluchistan is qua bevolkingsopbouw de jongste provincie van het land met 67% van de bevolking jonger dan 30 jaar. Volgens het hoofd van de Organisatie voor Industrie, Mijnbouw en Handel in Sistan en Baluchistan is slechts 6% van de bevolking werkzaam in de industrie, het laagste van het hele land. Dehmardeh, parlementslid voor het regime uit Zabul, stelde: ” Deze provincie is recordhouder in werkeloosheid.” Ahmad Ali Kikha, een andere volksvertegenwoordiger uit Zabul, zei dat absolute armoede in de hele regio overheerst.
Van de vroege ochtend tot de late avond doorzoeken de mensen de vuilnisbakken in de stad in de hoop iets te eten te vinden; het kerkhof van Zabul is een grote slaapplaats geworden voor de daklozen; vele vrouwen, mannen en kinderen zijn bij het transport van een paar liter brandstof als inkomstenbron, verbrand door de kogels van de veiligheidstroepen, terwijl grote tankauto’s van de rijken en machtigen ongemoeid voor hun neus langsrijden….
De rampzalige situatie van onze Baluchi landgenoten is het directe gevolg van het verraderlijk handelen van een regime dat tientallen miljoenen dollars die toebehoren aan het Iraanse volk, verkwanselt aan de export van terrorisme en oorlog in de regio. Nog eens tientallen miljoenen dollars verdwijnen in de zakken van de leiders van het regime, de mullahs, de criminele revolutionaire gardes en de corrupte en criminele kinderen van de leiders. Zolang het onderdrukkende en corrupte regime van de Velayat-e Faqih aan de macht is, zal de armoede, de werkeloosheid en de corruptie in het hele land toenemen, alsook de discriminatie en dubbele onderdrukking van de vele etnische en religieuze minderheden.