Gezondheid van Brits-Iraanse vrouw in Iraanse gevangenis gaat achteruit
Het hoofd van de Thomson Reuters Stichting gaf maandag te kennen dat zij zich grote zorgen maakt over een gevangen genomen Brits-Iraanse vrouw die in hongerstaking is gegaan uit protest tegen haar behandeling in Iran. Villa zei: “Dit is wrede en langzame marteling, het volgende onrecht dat haar wordt aangedaan.”
• Iraans Regime executeert drie mannen in het openbaar

De Iraanse gerechtelijke website Mizan heeft bericht dat het Iraanse Regime afgelopen zondag drie ter dood veroordeelde mannen heeft opgehangen voor het oog van een menigte toeschouwers. Dit gebeurde op zondag 13 januari in de stad Yasuj in de Provincie Kohgiluyeh en Boyer-Ahmad.

Gewetensbezwaarde vrouwelijke gevangenen protesteren tegen toenemende druk in de gevangenis
Nasrin Sotoudeh en Azita Rafizadeh verzetten zich tegen de opgelegde restricties op telefoongesprekken met familie voor vrouwelijke gevangenen in de Evin gevangenis. Zij zijn sinds zondag 6 januari 2019 uit protest gestopt met het bellen met familieleden en hebben aangekondigd dat ze met niemand buiten de gevangenis meer bellen, totdat de restricties zijn opgeheven.
• Man dwingt kinderen bloemen te eten die zij probeerden te verkopen
De Welzijnsorganisatie van de Iraanse staat, de minister van arbeid en het gemeentebestuur van de stad Kerman hebben een reactie gegeven op een video waarop te zien is dat een man twee kinderen dwingt de bloemen op te eten die zij probeerden te verkopen.
Dit is niet het eerste geweldsincident tegen kinderen en andere straatventers in Iran. In Juni 2018 vertelde een welzijnsofficial aan ISNA dat 73 procent van de minderjarige straatverkopers bloot staan aan meerdere vormen van fysiek of mondeling misbruik.
• Verkrachtingsslachtoffer dat onder verdachte omstandigheden is overleden, is in het geheim en zonder autopsie begraven
Iraanse veiligheidstroepen hebben het lichaam van Zahra Navidpour in het geheim op een begraafplaats van een klein dorp begraven.
Het levenloze lichaam van Zahra Navidpour was op 6 januari ontdekt in het huis van haar moeder.
Zahra Navidpour, 28, is herhaalde malen verkracht door Salman Khodadadi, de zogenaamde parlementaire afgevaardigde van de inwoners van Malekan, een kleine stad in de provincie Oost Azerbaijan in noordwest Iran.
Khodadadi had haar eerder in het parlement gezegd: “Ik zal opdracht geven jou en je familie in het geheim en onverhoeds te vermoorden.”
De handgeschreven notities, documenten en klachten die Zahra Navidpour heeft achtergelaten, maken duidelijk dat zij voor haar rechten opkwam in een legaal proces.