25 Oktober 2015-NCRI – Uit een rapport verkregen uit de Sanandaj gevangenis, gelegen in de provinciehoofdstad van Iraans Kurdistan in West Iran, blijkt dat vier minderjarige gevangenen tot de doodstraf veroordeeld zijn. Volgens het rapport zijn de gevangenen:
Youssef Mohammadi, 20. Gearresteerd op 14-jarige leeftijd
Himan Ourami-nejad, 18. Gearresteerd op 17-jarige leeftijd
Amanj Hosseini. Gearresteerd op 17-jarige leeftijd
Siavosh Mahmoudi, 20. Gearresteerd op 17-jarige leeftijd. Volgens hemzelf heeft hij een moord begaan uit zelfverdediging tegen verkrachting.

Twee weken geleden heeft het Iraanse regiem Fatemeh Salbehi, 23, and Samad Zahabi opgehangen , beiden 17 jaar ten tijde van hun veronderstelde misdaad.De VN Speciale Rapporteur over standrechtelijke executies, Cristof Heyns, beschreef deze twee executies als “onwettelijke moorden begaan door de Staat, het equivalent van moorden uitgevoerd door individuen”.
In zijn rapport aan de VN Algemene Vergadering van 25 September heeft Algemeen Secretaris Ban Ki-moon gezegd dat “naar verluidt 160 jongeren dreigen te worden geëxecuteerd en dat tenminste 13 minderjarige overtreders in 2014 in Iran geëxecuteerd zijn”.
Het uitvoeren van deze veroordelingen door het Iraanse regiem schendt de Iraanse verplichtingen in het kader van de Internationale Overeenkomst voor Burgerrechten en Politieke Rechten en de Conventie over Kinderrechten, die de doodstraf voor onder-18-jarigen verbiedt.