Mohammad Mehdi Vosoghian is vastgezet zonder een misdaad te hebben gepleegd, enkel om zijn moeder ertoe te dwingen alle aanklachten tegen hem te accepteren en hem tot gedwongen bekentenissen te drijven.

Volgens de Iranian Human Rights Society stond op woensdag, de eerste dag van de Azar-maand in het Iraanse jaar 1402 (22 november 2023), Mohammad Mehdi Vosoghian terecht in de tak van het Revolutionaire Hof die gevestigd is in de stad Golpayegan. Mehdi Vosoghian verbleef in de gevangenis van deze stad en werd door de autoriteiten na zijn rechtszaak naar deze gevangenis teruggebracht.

De aanklacht tegen Mohammad Mehdi Vosoghian rept onder andere over propaganda-activiteiten tegen het regime en lidmaatschap van anti-regime-groepen met de intentie de nationale veiligheid te ondermijnen.

Mohammad Mehdi Vosoghian is 20 jaar oud en een intelligent student die ook vervangend secretaris van de Medical Sciences University Guild Council in Isfahan. Hij is de zoon van Masoumeh Yavari, die recentelijk gevangen is genomen. Mevrouw Yavari werd op 4 september 2023 in haar huis in Golpayegan opgepakt. Op 11 september werd Mohammad Mehdi in of bij het huis van zijn vader door agenten van het Inlichtingenministerie gevangengenomen.

Arrestatie en berechting om moeder onder druk te zetten
Nieuws van geïnformeerde bronnen geeft aan dat Mohammad Mehdi Vosoghian is gevangengezet zonder dat hij een misdaad heeft begaan, enkel om zijn moeder onder druk te zetten om alle aanklachten die tijdens ondervragingen zijn geuit tegen hem te accepteren en hem tot gedwongen bekentenissen te drijven.

Mevrouw Masoumeh Yavari is een 45-jaar-oude huisvrouw met twee kinderen. Tijdens een eerder verblijf in de Evin-gevangenis heeft ze geleden aan een ernstige hernia van de tussenwervelschijf in haar rug.
Naar haar nieuwe arrestatie heeft ze een ernstige verwonding aan haar onderrug opgelopen, door de lange verhoren in de Daulat-Abad-gevangenis in Isfahan. Lange verhoren hebben de aandoening van mevrouw Yavari verergerd.

Mevrouw Yavari werd eerder in 2009 gearresteerd en 3 jaar lang opgesloten in de Evin-, Gohardasht– en Qarchak-gevangenissen. Ze werd aanvankelijk door het hof beschuldigd van Moharebeh, maar na een tijdje werd ze daar niet schuldig aan bevonden en veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. Na 3 jaar in de gevangenis werd mevrouw Yavari vrijgelaten.