Algemene afwijzing van het strenge optreden van het regime is groeiende
19 juli 2017 – De moord op een jonge Iraanse atleet, Asghar Nahvipour, in een metro station van Shahre Rey, ten zuiden van Teheran en begaan door de politie van het regime, heeft een golf van woede opgewekt in het hele land.
Dit incident vond plaats op zaterdag 15 juli, toen Nahvipour uit protest een mullah aanviel, die een aantal jonge vrouwen lastig viel onder het valse voorwendsel van “onfatsoenlijke hijab kleding”. Ooggetuigen zeggen dat hij simpelweg is neergeknald door de politie, terwijl hij riep: “Wij willen deze mullahs niet. Wij willen deze islam niet. Wat voor soort land is dit? Wat voor soort Islam is dit?”
De Iraanse autoriteiten hebben zijn familie verboden een begrafenis ceremonie te houden in zijn stad en hebben alle vaandels en spandoeken voor deze
ceremonie weggehaald. De Iraanse veiligheidsdienst verbood de familie van Nahvipour elke protestactie, in de openbaarheid te treden of zelfs over de kwestie te praten of te treuren aan het graf van hun geliefde.

Iraanse officials hebben nu toegegeven dat het algemeen onbehagen groeiende is ten opzichte van de pogingen van het regime rigoreuzer op te treden.
De motivatie achter deze aanvallen en verscherpt optreden is “de haat tegen geestelijken” en “jammer genoeg, dat wij getuige zijn van onbehagen door de hele maatschappij heen en dat vijanden en antirevolutionaire elementen actief zijn geworden en dat wij getuige zijn van ontwikkelingen die het establishment verafschuwt”, aldus de chef van de Bassij Organisatie van de Revolutionaire Gardes, Gholam-Hossein Gheibparvar.
“Eén bepaald systeem kan op zichzelf zulke maatregelen niet verhinderen…en overheidsinstellingen moeten sterker en serieuzer zijn…” voegde hij toe in
relatie tot de omvang van dergelijke maatregelen. (Het semi-officiële nieuwsagentschap Mehr, 16 Juli.)
Een dag na deze opmerkingen heeft een soldaat in een kazerne in een stad dichtbij Ghazvin in noordwest Iran, het vuur geopend op een groep militairen
en vervolgens zelfmoord gepleegd. Als gevolg hiervan zijn acht militairen gedood of gewond. (Het semi-officiële nieuwsagentschap Mehr, 17 Juli.)
Jongeren in Neishabour, in noordoost Iran, hebben een mullah aangevallen en verwond, aldus een telegram in Fars van het semi-officiële nieuwsagentschap IRGC. De mullah is naar het ziekenhuis gebracht.
Het Iraanse regime heeft meerdere maatregelen ingevoerd om zijn mullahs en Bassij leden te beschermen tegen aanvallen, vooral uitgevoerd door de jeugd.
Het Iraanse parlement heeft een wet aangenomen in 2014, getiteld “Ondersteuning van de autoriteiten door het Promoten van Deugden en het Voorkomen van Ondeugden”.