Arsham Rezaei

Sinds 7 februari 2022 is de Iraanse mensenrechten activist Arsham Rezaei in de gevangenis in hongerstaking en weigert hij zijn medicijnen in te nemen, uit protest dat hem de toegang tot medische zorg en ziekteverlof is geweigerd.

In een recent audio bericht uit de gevangenis vertelde Rezaei dat in Iraanse gevangenissen “pijn wordt gediagnosticeerd en bestreden met medicijnen over de houdbaarheidsdatum.” Hij zei ook dat hij op 2 februari naar het Rajai Hospital in Karaj was vervoerd en dat hij na een endoscopie was gediagnosticeerd met een hernia, een maaginfectie en een gezwel in de twaalfvingerige darm.

Ondanks zijn spijsverteringsproblemen is Arsham Rezaei tot nu toe adequate medische zorg ontzegd. De politieke gevangene is ook gewond aan zijn linker knie door slagen met een taser tijdens zijn arrestatie.

Op 27 februari 2019 was Rezaei, een 28 jarige constructiewerker, veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van het verspreiden van propaganda tegen het Iraanse regime, samenzwering tegen de nationale veiligheid, belediging van het leiderschap der natie en bezit van alcohol.

De rechter van het Revolutionaire Hof die het vonnis uitsprak was Mohammad Moghisseh. Deze rechter is in december door het Ministerie van Financiën van de V.S. gesanctioneerd als verantwoordelijke voor wat gezien wordt als “grote aantallen unfaire processen, waarin ongefundeerde beschuldigingen werden geuit en bewijzen en getuigenissen werden veronachtzaamd.”

De moeder van de activist, Keshvar Rezaei, vertelde dat haar zoon was gearresteerd voor het deelnemen aan vreedzame protesten tegen het regime, het informeren van het Iraanse publiek over de leefcondities van politieke gevangenen en ontmoetingen met hun families.

Arsham Rezaei heeft gezegd dat de beschuldiging van het verspreiden van propaganda tegen de staat in verband staat met een foto waarop hij te zien is met een bord waarop staat “nee tegen Executie”, ten tijde van een protest in 2018 tegen de doodstraf, opgelegd aan de Iraans-Koerdische activist Ramin Hossein Panahi.