20 Juli 2018- Tegen mensenrechten advocaat Nasrin Sotoudeh zijn nieuwe aanklachten geformuleerd, aldus informatie van haar echtgenoot Reza Khandan aan de pers en overige media.
Mensenrechten advocaat Nasrin Sotoudeh is vorige week opgeroepen te verschijnen voor Afdeling 2 van het Evin Inspectiebureau van de Officier van Justitie om nieuwe aanklachten te aanhoren.
Reza Khandan stelde dat er twee dossiers over haar zijn aangemaakt door de rechterlijke macht en dat de nieuwe beschuldiging bestaat uit het deelnemen in “de oprichting en het leiden van de verboden groep LEGAM.” LEGAM bestaat uit een groep burgeractivisten in Iran die campagne voert om de doodstraf af te schaffen.

Mensenrechten advocaat Nasrin Sotoudeh heeft te horen gekregen dat de oprichting en deelname aan de campagne illegaal is.
In een van de dossiers zit een veroordeling tot 5 jaar gevangenisstraf die op 4 oktober 2016 in haar absentie is uitgesproken. Hierin ook diverse beschuldigingen zoals de organisatie van een sit-in protest buiten het gebouw van de Orde van Advocaten, het openen van een face-book pagina, het geven van interviews aan diverse media, het hebben van geheime vergaderingen met diplomaten van buitenlandse ambassades in Teheran, het lidmaatschap van LEGAM, het uitgeven van verklaringen ter verdediging van PMOI en Al-Qaida gelieerde veroordeelden en de deelname aan de Derwish opstanden.
Er is niet veel informatie beschikbaar over het tweede dossier, behalve de twee aanklachten over het verdedigen van vrouwen die hebben geprotesteerd tegen de verplichte hoofdbedekking en de aanklacht door de Officier van Justitie te Kashan. Het is advocaten niet toegestaan deel te nemen in de eerste stadia van vervolging in politieke rechtszaken, behalve de 20 advocaten die geautoriseerd zijn door het Hoofd van de Gerechtelijke Macht.
Reza Khandan maakte ook duidelijk dat zijn vrouw al langer dan een maand vastzit. Of het hechtenisbesluit zou moeten zijn verlengd, of zijn vrouw zou op vrije voeten moeten zijn gesteld: geen van beide is gebeurd. Het detentiebesluit had een termijn van slechts 1 maand.
Mensenrechten advocaat Nasrin Sotoudeh is voor de eerste keer gearresteerd op 4 september 2010. De oorspronkelijke straf was 11 jaar detentie, gevolgd door een 20 jarig beroepsverbod en een verbod het land te verlaten. Het Hof van Appel stelde haar veroordeling bij tot 6 jaar detentie en 10 jaar beroeps- en uitreisverbod. Zij is vrijgelaten op 18 september 2013 na 2/3 van haar straf te hebben uitgezeten.
In november 2013 organiseerde zij een sit-in buiten het gebouw van de Orde van Advocaten uit protest tegen haar 3-jarige beroepsverbod. Samen met andere advocaten slaagde zij erin een nieuwe advocatuurlicentie te verkrijgen.