Brussel, 5 May 2015, Belgisch Parlement – Het Belgisch Comité van Parlementsleden en Burgemeesters voor een Democratisch Iran heeft vandaag in het Nationale Parlement een conferentie gehouden over de huidige situatie van de mensenrechten in Iran.
Onder voorzitterschap van burgemeester Dirk Claes hebben meerdere parlementsleden en Europese hoogwaardigheidsbekleders de vergadering toegesproken, waaronder de parlementsleden David Clarinval (MR), Nele Lijnen (Open VLD), Els Van Hoof (CD&V), An Capoen (N-VA), Peter Van Rompuy (CD&V) en Professor Alego Vidal-Quadras, President van het Internationale Comité ter Bevordering van Gerechtigheid (ISJ) en voormalig Vice-President van het Europees Parlement, Professor Eric David van het Departement voor Internationaal Recht van de ULB Universiteit en Pierre Galand, President van de Europese Humanistische Federatie. Alle sprekers veroordeelden ten zeerste de executies in Iran onder de zogenaamd gematigde president Rouhani, wiens regering meer dan 1500 mensen heeft geëxecuteerd.

Vrouwen worden systematisch geweerd van sociale activiteiten en aanhoudingen onder de pretext van ‘hijab’ (ongepaste sluierdracht) gaan gewoon door. Sommigen zijn met zuur in hun gezicht aangevallen omdat hun haar niet juist was bedekt. Nieuwe repressieve wetten sluiten vrouwen uit van vele banen als ze niet gaan trouwen en kinderen krijgen.Het 10 puntenplan voor een beter Iran, uitgewerkt door de Iraanse oppositieleider Maryam Rajavi is een zeer goed model voor de toekomst van Iran.
Het plan roept op tot een democratische and pluralistische republiek gebaseerd op universeel stemrecht, vrijheid van meningsuiting, afschaffing van marteling en doodstraf, scheiding van kerk en staat, een niet-nucleair Iran, onafhankelijke rechtspraak, minderhedenrechten, vreedzame coëxistentie in de regio en gender gelijkheid.
De conferentie heeft zijn grote zorg geuit over de benarde situatie van 2500 burgers in kamp Liberty in Irak en roept de Europese regeringen, met inbegrip van België, op hun grenzen te openen voor deze vluchtelingen die behoren tot de best opgeleide intellectuelen van de Iraanse oppositie.
Zij zijn allen als vluchteling geregistreerd door de UNHCR.
In zijn afsluitend betoog zei Dirk Claes: “elke uitbreiding van de relaties met Iran moet afhankelijk zijn van een zeer duidelijke vooruitgang op het gebied van mensenrechten. Dit is wat de mensen van Iran verwachten van ons in Europa. Als gekozen vertegenwoordigers van onze volkeren in Europa mogen wij democratie en mensenrechten niet vergeten ten faveure van handel en zakendoen of een nucleaire overeenkomst.”

Dirk Claes, Burgemeester
President van het Belgisch Comité van Parlementsleden & Burgemeesters voor een Democratisch Iran.