Op 28 november 2017 heeft een conferentie, annex tentoonstelling, plaatsgevonden in het vijfde arrondissement van Parijs, gericht op “demassamoord in Iran in 1988 – het recht op de waarheid voor de families van de slachtoffers.”
Op initiatief van Burgemeester Florence Berthout werd de conferentie gesponsord door het Comité voor Mensenrechten in Iran en het Comité van Franse Burgemeesters voor een Democratisch Iran. Een groot aantal politieke persoonlijkheden, juristen en gekozen volksvertegenwoordigers Frankrijk namen deel aan de conferentie en hielden toespraken waarin de VN, regeringen en belangrijke gerechtelijke autoriteiten werden opgeroepen tot een toepasselijke reactie op “deze misdaad tegen de menselijkheid” die jarenlang vergeten is, maar recentelijk weer op de agenda is gekomen in Iran en op het internationale niveau.

Vele sprekers, waaronder de voormalig Eerste Minister van Algerije, Sid Ahmed Ghozali, de voormalig Minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, de voormalig Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken en Mensenrechten, Rama Yade, Ingrid Betancourt, Attorney William Bourdon en juridisch expert Tahar Boumedra, een voormalige senior-official van de VN, hebben opgeroepen tot het instellen van een internationale onderzoekscommissie naar de buitenrechtelijke executies van 30.000 politieke gevangenen in de zomer en daarop volgende maanden van 1988, als uitvloeisel van een fatwa door Khomeini, de stichter van de theocratie die in Iran aan de macht is.
Moeders van sommige slachtoffers van deze misdaad, nog steeds op zoek naar de lichamen van hun geliefden, en vertegenwoordigers van de generatie in Iran die verantwoording van het Iraanse regime eisen, hebben ook getuigenverklaringen op de conferentie afgelegd.Bernard Kouchner memoreerde dat Khomeini opdracht had gegeven tot de dood van 30.000 politieke gevangenen in een tijdsbestek van slechts enkele maanden, wat hij beschreef als “climax van barbarij”. Hij veroordeelde het feit dat een lid van de toenmalige doods commissie nu Rouhani’s minister van justitie is. De vroegere minister van Buitenlandse Zaken herhaalde dat de tijd rijp is om alle niveaus te vragen deze massamoord te onderzoeken.
Ingrida Betancourt merkte op dat de economische voordelen van de nucleaire overeenkomst bij de Revolutionaire Gardes terechtkomen. De IRGC heeft deze gelegenheid misbruikt voor regionale agressie. Ingrid Betancourt stelde dat het scheiden van de nucleaire kwestie van de mensenrechten kwestie een valkuil is geweest. De IRGC mengt zich in Syrië en Irak en financiert terroristen als Hezbollah. De verzoeningspolitiek leverde Iran een blanco cheque op om zijn buren aan te vallen en het volk van Iran uit te buiten. Zij bekritiseerde ten zeerste het standpunt van Federica Mogherini, de EU Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, door te stellen dat Europa een fout heeft begaan en moet stoppen zelfverloochening door geen aandacht te schenken aan het lijden van het Iraanse volk.
Rama Yade eiste een internationaal onderzoek naar de massamoord van 1988 en memoreerde dat de Iraanse rechtelijke macht niet de competentie heeft deze misdaad te onderzoeken, omdat de verantwoordelijk minister een directe rol in de massamoord heeft gespeeld. Zij bekritiseerde de nucleaire overeenkomst met Iran door te zeggen dat de overeenkomst diende als een vergunning voor het regime door te gaan met hun repressie in Iran en hun oorlogs- en terrorisme activiteiten. Zij benadrukte dat, als het Iraanse regime weigert het raketprogramma te beëindigen en haar milities uit Syrië terug te trekken, we nieuwe sancties moeten opleggen.
William Bourdon wees er op dat de massamoord van 1988 in Iran de grootste massamoord op politieke gevangenen is sinds de Tweede Wereldoorlog.
We moeten een eind maken aan het feit dat de daders van deze massamoord ongestraft rondlopen. Gedurende de laatste 30 jaren hebben er vele massamoorden in Iran plaatsgevonden. Het is essentieel de beulen van Teheran als criminelen te bestempelen, omdat zij heden ten dage verbonden zijn met de beulen van Damascus en een schandelijke criminele incrowd vormen.
De vice-voorzitter van het Comité van Franse Burgemeesters voor een Democratisch Iran, Jean François Legaret (burgemeester van het eerste district van Parijs) kondigde steun aan voor de doelstellingen van de conferentie van zo’n duizend burgemeesters en raadsleden, die na het recente burgemeesterscongres een verklaring hebben ondertekend over de noodzaak van onderzoek naar de massamoord van 1988 en naar de mensenrechten in Iran.

Een groot aantal documenten, foto’s, filmbeelden, kunstwerk van gemartelde gevangenen en ander kunstwerk werd tentoongesteld in de wandelgangen van deze conferentie. Mensen met vele verschillende achtergronden, waaronder een groot aantal studenten internationaal recht, namen deel aan de conferentie.
De Secretaris Generaal van de VN, Antonio Guterres, refereerde aan deze misdaad in zijn rapport van November 2017 door aan te geven dat de VN vele klachten had ontvangen van families van de slachtoffers.
Ook mevr. Asma Jahangir, de Speciale VN Rapporteur over de situatie van de mensenrechten In Iran, herhaalde op 25 Oktober in haar recente rapport aan de Algemene Vergadering dat de families van de slachtoffers het recht hebben op verhaal en herstel en op de waarheid over deze gebeurtenissen en het lot van de slachtoffers, zonder het risico te lopen op vergelding.
Solidariteitscomité voor de Rechten van de Mens in Iran