Solidariteit met Sharif-studenten

Studenten van de Technische Sharif-Universiteit van Teheran werden op 2 oktober 2022 door staatsveiligheidsbeambten opgesloten op het parkeerterrein van de universiteit.
De Technische Sharif-Universiteit van Teheran is een van ’s werelds beste universiteiten en laat vooraanstaande studenten toe.

Talloze video’s van ooggetuigen en studenten laten de verschrikkelijke aanval op de studenten zien die een veilige uitgang probeerden te vinden. De veiligheidsdiensten gebruikten luchtgeweren en echte kogels tegen de in de val gelopen studenten, van wie velen gewond raakten.De spanningen in de Sharif-Universiteit hielden aan gedurende de nacht, waarbij ouders, andere familieleden en omwonenden zich verzamelden om de aangevallen studenten te steunen en hun vrijlating te eisen.

De Iraanse autoriteiten hebben verschillende extra groepen veiligheidsbeambten ingezet om de groeiende menigte met traangas en kogels aan te vallen.
Verslagen geven aan dat vele studenten verwond zijn en gevangen zijn genomen. De gevangengenomen studenten zouden zijn overgebracht naar een militaire basis in Afsarieh.

Tegelijkertijd protesteerden studenten die nog op de campus waren. Zij eisten dat de veiligheidsdiensten de univeriteitspoorten openmaakten en hen lieten gaan.

Op zondagavond 2 oktober hadden de studenten een omvangrijke anti-regime-manifestatie op de campus gehouden, voordat ze door veiligheidsbeambten werden aangevallen, naar het parkeerterrein werden gejaagd en omsingeld.

Solidariteit met Sharif-studenten

Studenten hielden op 3 oktober vreedzame protesten in tientallen universiteiten door heel Iran, in navolging van de gewelddadige aanval op studenten van de Sharif-Universiteit van Teheran. Onder deze universiteiten bevonden zich die in Tehran, Isfahan, Zanjan, Semnan, Urmia, Kermanshah, Tabriz, Qom, Mashhad en Birjand.
In Tabriz hebben veiligheidsbeambten met luchtgeweren op studenten geschoten en tientallen verwond.

Veiligheidsbeambten hebben traangas gebruikt op de campus van de Universiteit van Isfahan in weer een poging omde jonge demonstranten het zwijgen op te leggen.

Studenten in deze demonstraties riepen “Studenten zijn wakker” en “Dood aan de dictator”.

Zij eisten ook de vrijlating van gevangengenomen studenten, waarbij ze riepen: “Laat alle gevangengenomen studenten vrij”.

Op maandag 3 oktober voegde eveneens schoolgaande jeugd in verscheidene Iraanse steden zich bij de protesten.

In Shiraz riepen de leerlingen van een basisschool: “Moellahs, rot op!”. Meisjes riepen: “Dood aan de dictator!”.