Oktober 2021
Een internetactivist is in Saqqez, in het westen van Iran, veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf wegens “het verspreiden van propaganda tegen de Islamitische Republiek door het publiceren van beelden en inhoud in cyberspace”.
Volgens de website van de Hengaw-Organisatie werd de activist geïdentificeerd als Ebrahim Shouryani. Ebrahims proces vond plaats op 12 oktober en zijn vonnis werd bij verstek uitgesproken. Hij heeft 20 dagen om tegen de beslissing van de rechtbank in beroep te gaan.
Ebrahim is de beheerder van een Telegram-kanaal en werd eerder in december 2020 vastgehouden, maar later op borgtocht vrijgelaten.
Dit is geen op zichzelf staand geval. Het Iraanse regime is berucht om het vasthouden van internetactivisten onder het mom van het verontrusten van de publieke opinie en het verspreiden van propaganda tegen de staat.
Begin september werden in Divandarreh, in het westen van Iran, twee Iraniërs aangehouden wegens het “publiceren van leugens en het verstoren van de publieke opinie” op het internet.
In augustus hebben Iraanse inlichtingenagenten de broer en de vader van een Koerdische mensenrechtenactivist ondervraagd en bedreigd. Inlichtingenagenten in Ravansar, West-Iran, hebben Soleiman en Omran Yarahmadi, vader en broer van Arsalan Yarahmadi, hoofdredacteur van de website Hengaw, gedagvaard en ondervraagd.
Eveneens in augustus werd Morteza Haghbayan veroordeeld tot twee jaar en zes maanden gevangenisstraf, 90 zweepslagen en een boete van 10 miljoen toman voor “het belasteren van ambtenaren in de provincie Koerdistan en het publiceren van overheidsdocumenten”. Hij werd gearresteerd omdat hij actief was in het Telegram-kanaal “Aamak”, dat de corruptie van ambtenaren in Koerdistan aan het licht bracht. Alle berichten in het kanaal zijn sindsdien verwijderd en alleen een waarschuwing van de cyberpolitie van het regime is overgebleven.
Bedreigingen tijdens de Iraanse verkiezingen
Een maand voor de Iraanse presidentsverkiezingen hebben de cyberpolitie en de veiligheidstroepen van Iran veel journalisten en activisten bedreigd i.v.m. hun standpunt over de verkiezingen.
Op 20 juni zei de sociale afgevaardigde van de Iraanse cyberpolitie dat drie mensen die vals nieuws hadden gepubliceerd met als doel “onduidelijkheid te scheppen” op de verkiezingsdag, waren aangehouden.
Op 21 mei twitterde een Iraanse journalist dat twee mensen op 15 mei waren gedagvaard omdat zij tweets hadden geplaatst met kritiek op de Iraanse opperrechter en nu president Ebrahim Raisi.
Op 23 mei werd een Koerdische journalist aangehouden in de westelijke provincie Ilam omdat hij een stuk had geschreven dat kritisch was over Ebrahim Raisi.
Op 1 juni zei het hoofd van de rechterlijke macht van Koerdistan in een vergadering dat iedereen die in cyberspace de “rode lijn” van het regime overschrijdt met betrekking tot de komende verkiezingen, streng zou worden aangepakt.
Volgens andere berichten heeft het hoofd van de rechtbank voor cultuur en media, een aan de rechterlijke macht gelieerde rechtbank, die zich bezighoudt met overtredingen in de media, een aantal journalisten en verslaggevers opgebeld met het verzoek geen kritiek te leveren op Raisi, die de favoriete presidentskandidaat van de Opperste Leider was.
Irans internetcensuur
In een nieuwe wet die in februari is aangenomen, zegt de Iraanse Hoge Raad voor cyberspace (FATA) dat websites en sociale media-accounts met meer dan 5.000 kijkers of leden zullen worden gecontroleerd door gerechtelijke en overheidsinstanties.
Volgens IT Iran, een website die technologisch nieuws biedt, bepaalt de wet dat eigenaars van accounts “irreële” informatie, nieuws of andere inhoud onmiddellijk moeten verwijderen wanneer zij daarvan op de hoogte worden gebracht, er een verklaring over moeten posten en vervolgens verslag moeten uitbrengen bij de bevoegde autoriteiten.
Accounts die onder toezicht staan, zijn onder meer social-media-kanalen, -pagina’s, -websites en -apps met meer dan 5 000 kijkers of leden.
Iran staat op de 174e plaats van 180 landen in de RSF-World-Press-Freedom-Index 2021.