Atekeh Rajabi is begonnen aan een hongerstaking binnen de muren van de gevangenis.

Afkomstig uit Mashad was Atekeh Rajabi een toegewijde lerares aan de Abu Zar basisschool totdat zij werd verwijderd uit de onderwijsafdeling van de Khorasan provincie op 5 januari 2023, als gevolg van haar sterke ondersteuning van de nationale opstand van 2022.

Ze begon een hongerstaking op woensdag 10 mei 2023 in de gevangenis van de inlichtingendienst te Mashad, waar ze was opgesloten.

Atekehs broer Sajjad Rajabi maakte zijn ernstige nieuws bekend middels een droevige video: “Sinds gisteren heeft Atekeh haar  besluit bekend gemaakt om af te zien van voedsel. Ze verklaart standvastig voedsel te vermijden tot haar vrijheid is hersteld. Haar ondubbelzinnige eis is vrijheid.”

Atekeh Rajabi werd gevangen genomen door veiligheidstroepen op dinsdag 9 mei 2023 toen ze haar huis verliet om deel te nemen aan de protestvergadering van leraren in Mashad. Vervolgens werd ze overgebracht naar de gevangenis van de inlichtingendienst van Mashad. Na haar arrestatie doorzochten de autoriteiten haar verblijfplaats.