De datum van de berechting van advocaat Farzaneh Zilabi, die verschillende aanklachten boven het hoofd hangt, is vastgesteld op 14 Khordad 1402 (4 juni 2023). Die zal plaatsvinden in Tak 113 van het Strafhof van Ahvaz. De aanklachten tegen Zilabi hebben te maken met “het verspreiden van onjuistheden” en haar vermoede deelname aan activiteiten die de landsbrede opstand van 2022-2023 ondersteunden.

Zilabi heeft zichzelf eerder verdedigd tegen aanklachten zoals “het beledigen van de leiders”, “lidmaatschap van anti-regimegroeperingen”, “samenzwering tegen de nationale veiligheid”, “propaganda-activiteiten tegen het regime”, en “het verspreiden van onjuistheden”, in een rechtszitting die op 14 februari 2023 werd gehouden in het Gerechtshof van Ahvaz. Ze werd tijdelijk op borgtocht vrijgelaten na afloop van die zitting. Mevrouw Zilabi was het recht ontnomen door een advocaat te worden bijgestaan tijdens deze zitting, en na afloop van de zitting werd ze tijdelijk vrijgelaten totdat een uitspraak in de zaak werd gedaan.

Zilabi is erom bekend mensen bijgestaan te hebben in zaken zoals die van de Haft Tapeh-suikerrietarbeiders en recent gedetineerden, onder wie Mehrnoush Tafian, Mandana Sadeghi, en Ronak Razaei.

Deze ontwikkelingen rond het bestraffen en tot het gerecht roepen van mensenrechtenadvocaten benadrukken de tegenwoordige bezorgdheid rond vrijheid van spreken, eerlijke berechting, en de bescherming van juristen in Iran. Het sterker geworden vergrootglas waar mensenrechtenadvocaten onder liggen die bij zaken betrokken zijn rondom protesten en demonstranten, plus de judidische acties tegen hen, leiden ertoe dat mensenrechtenorganisaties aandacht vragen voor het gebrek aan onafhankelijkheid van het Iraanse juridische systeem.