Toename in executies. Vijf gevangenen werden geëxecuteerd in Arak. Sommige geëxecuteerde gevangenen zaten 10 jaar in de gevangenis.

Iranian Human Rights Society, maandag 12 december 2022. De doodstraf voor 5 gevangenen werd uitgevoerd in Arak.

Een bron die geïnformeerd is over de executie van deze gevangenen vertelde de Iranian Human Rights Society: “Het regime is begonnen met executeren om een sfeer van angst en terreur te creëren.” “Ze brengen mensen ter dood in alle steden en sommige van deze mensen zaten 10 jaar gevangen.”

Deze bron zei: “Het maakt niet uit of hij politici of gewone gevangenen executeert, het draait allemaal om onderdrukking, velen van hen zitten jarenlang in de gevangenis onder het mom van drugsgerelateerde zaken, maar in werkelijkheid hebben ze geen misdaad gepleegd.” Zoals Navid zei, het regime wil een nek voor zijn touw.

Mohammad Imani uit Hamedan, Ehsan Naseri uit Saveh, en Mostafa Kashi uit Arak.

Ook zijn twee gevangenen overgebracht naar een isoleercel in de Hamadan-gevangenis. En één in de Centrale Karaj-Gevangenis om de straf ten uitvoer te brengen.

Met de executie van deze 5 gevangenen in Arak, zijn er minstens 480 mensen geëxecuteerd sinds het begin van het Iraanse jaar 1401. En minstens 576 mensen zijn geëxecuteerd sinds het begin van 2022. Daarnaast worden veel doodstraffen in het geheim uitgevoerd en op geen enkele manier bekendgemaakt. Daarom is het werkelijke aantal executies hoger dan dit aantal.

Het is het waard te benoemen dat aan het begin van maandag 12 december de doodstraf van Majid Reza Rahnavard Payan Deh publiekelijk werd uitgevoerd in Mashhad.

Daarnaast werd op donderdag 8 december 2022 Mohsen Shekari, een van de mensen die tijdens de landsbrede protesten zijn opgepakt. Hij werd beschuldigd van vechten doordat hij een repressieve beambte had verwond en de weg had geblokkeerd. Deze gevangene werd geëxecuteerd in de Gohardasht-gevangenis (Rajai Shahr).

We herinneren u eraan dat de Speciaal VN-Rapporteur van Mensenrechten in Iran de autoriteiten van de Iraanse regering beschuldigde van het opstarten van een campagne om gevangenen te executeren.